Brit választások – Nyugodtan várja a piac a választásokat

Nyugodtan várja a piac a csütörtöki nagy-britanniai parlamenti választásokat, annak ellenére, hogy változatlanul teljesen bizonytalan a választások kimenetele és a következő brit kormány összetétele.

A Markit Financial Information Services piaci információszolgáltató cég a választások előtti utolsó londoni kereskedési hetet záró összegzésében kimutatta, hogy a brit szuverén CDS-tranzakciók – az államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek – az év eleje óta stabilan 21 bázispont körüli értéken mozognak.
A jelenlegi árazás alapján egységnyi, tízmillió font névértékű ötéves brit államkötvényre 21 ezer font körüli középárfolyamon kínálnak CDS-kontraktusokat a londoni piacon.
Ez a világ legjobb – vagyis a legcsekélyebb államadós-kockázatot jelző – szuverén CDS-árazásai között van.
A súlyos adósságválsággal küszködő Görögország CDS-tranzakciói az elmúlt héten kétezer bázispont környékén mozogtak Londonban.
A Markit londoni elemzői szerint a brit CDS-árfolyamok nem jeleznek érdemi piaci stresszhelyzetet annak ellenére sem, hogy a május 7-i parlamenti választásokon a közvélemény-kutatások egybehangzó eredményei alapján sem a kormányzó Konzervatív Párt, sem legfőbb vetélytársa, a Munkáspárt nem lesz képes megszerezni az önálló többségi kormányzáshoz szükséges alsóházi többséget.
A Markit elemzői szerint figyelemreméltó, hogy a brit szuverén adóskockázati mérőszámok stabilitását a költekezési hajlamáról ismert Skót Nemzeti Párt (SNP) előretörése sem ingatja meg, pedig az SNP a választások után jó eséllyel az országos politikában is meghatározó súllyal lesz jelen.
A cég szerint e stabilitásnak az lehet a magyarázata, hogy a két nagy párt, vagyis a konzervatívok és a Labour továbbra is jórészt elkötelezett a költségvetési fegyelem mellett.
A Markit elemzői kimutatták azt is, hogy a brit szuverén CDS-kontraktusok az előző, 2010-es választások előtt a jelenleginél több mint kétharmadával voltak magasabbak. Az akkori választások előtti utolsó héten 77 bázispontos CDS-középárfolyamot mértek az ötéves brit államkötvény esetében.
Azóta azonban a felére csökkent a brit államháztartási deficit, és a brit makrogazdasági környezet is jelentősen javult.
A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció a 2010-es választások után az éves hazai össztermék (GDP) 11,2 százalékával egyenlő – békeidőben példátlan – államháztartási hiányt örökölt munkáspárti elődjétől. E deficit jelentős része a pénzügyi válság idején megingott brit nagybankok költségvetési tőkepótlásából eredt.
A jelenlegi költségvetésben foglalt előrejelzés szerint a 2015-2016-os pénzügyi évben a brit államháztartási deficit 4 százalékra, a következő évben 2 százalékra, utána 0,6 százalékra csökken. A brit kormány távlati tervei 2018-2019-re 0,2 százalékos, 2019-2020-ra 0,3 százalékos államháztartási többlettel számolnak.
A tervezet szerint ezt az államadósság folyamatos csökkenése kíséri: a jelenleg érvényes költségvetési prognózis a tavaly mért 80,4 százalék után 2019-2020-ra 71,6 százalékos GDP-arányos brit államadósság-rátát valószínűsít.(MTI)

Scroll To Top