Brit szakértő: 40 milliárd fontba kerül Londonnak az afganisztáni háború

Az afganisztáni háború összesen legalább 40 milliárd fontjába (14 ezer milliárd forint) fog kerülni Nagy-Britanniának, és a végszámla háztartásonként így várhatóan eléri a kétezer fontot (700 ezer forint), miközben a brit haderő által ellenőrzött afganisztáni térségek biztonsága mit sem javult – áll egy kiadás előtt álló könyvben.

Frank Ledwidge egykori brit katonatiszt, aki maga is szolgált Afganisztánban, jelenleg pedig katonai tanácsadóként, jogászként és egyetemi előadóként tevékenykedik, „Investment in Blood” című, jövő héten megjelenő könyvében – amelyből a The Guardian című baloldali brit napilap közölt csütörtökön részleteket – azt írja, hogy Nagy-Britannia számára már eddig 37 milliárd font költséggel járt az afganisztáni katonai jelenlét. Ez azt is jelenti, hogy a brit háborús kiadásokból a déli Hilmend tartomány 1,5 millió lakosának mindegyikére 25 ezer font jutott, sokkal több, mint amennyit a brit hadműveletek központi térségének számító tartomány lakói várhatóan egész életükben megkeresnek.
Ledwidge a költségszámításba belevette a 2600 brit sérült, valamint az általa „pszichológiai sérültnek” nevezett további ötezer brit katona hosszú távú rehabilitációjának „humán és pénzügyi” költségeit is.
A szerző becslése szerint a brit hadműveletekben legalább 500 olyan helyi lakó vesztette életét, akik nem voltak részesei a háborúnak. A könyv szerint a brit hatóságok ennek hozzávetőleg a felét ismerték be eddig.
Afganisztánban a hadműveletek kezdete óta 444 brit katona esett el.
Frank Ledwidge szerint ugyanakkor Hilmendben semmivel sem stabilabb most a helyzet, mint 2006-ban volt, és sok brit katona is „szinte nevetségesnek” tartja azt az elképzelést, hogy a brit kivonulás után az afganisztáni fegyveres erők képesek lesznek fenntartani a tartomány biztonságát.
A szerző szerint amikor 2006-ban Hilmendbe vezényelték az első brit katonákat, az egységek rövid időn belül a koreai háború óta nem látott hevességű és kegyetlenségű csaták közepén találták magukat, olyan tálib fegyveresek ezreivel szemben, akiknek jelenlétéről a brit katonai hírszerzés addig nem is tudott.
A brit sajtó gyakran felidézi John Reid akkori brit védelmi miniszter azóta elhíresült jóslatát, amely szerint a brit katonák valószínűleg egyetlen puskalövés nélkül képesek lesznek helyreállítani a rendet a tartományban.
A brit védelmi minisztérium a könyvvel kapcsolatban a The Guardian érdeklődésére csak annyit közölt, hogy a brit katonák a brit nemzetbiztonság védelmét szolgálják az afgán biztonsági erők felfejlesztésének segítésével. (MTI)

Scroll To Top