Brit EU-népszavazás – Juncker: nem lehet szó a tagsági feltételek újratárgyalásáról Londonnal

Nem kerülhet sor a tagsági feltételek újratárgyalására Londonnal, ha a britek a csütörtöki népszavazáson úgy döntenek, hogy kilépnek az Európai Unióból – figyelmeztetett Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott Christian Kern osztrák kancellárral.

“A brit döntéshozóknak és szavazóknak tudniuk kell, hogy semmifajta újratárgyalásra nem fog sor kerülni” – mondta Juncker az osztrák kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatóján.
Hozzátette, az Európai Unió nem fog további engedményeket tenni Londonnak, nem fog messzebb menni annál, mint amiről az uniós állam-, illetve kormányfők februári csúcstalálkozóján megállapodás született.
“Megegyeztünk a brit miniszterelnökkel, elérte a legtöbbet, amit elérhetett, megadtuk a legtöbbet, amit adhattunk” – hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke. “A kilépés kilépést jelent” – fogalmazott.
Christian Kern a kérdés kapcsán kijelentette, az európai politikai vezetők az utóbbi évtized során nem hangsúlyozták eléggé, hogy milyen előnyökkel jár az uniós tagság az egyes országok számára. Mint mondta, világossá kellene tenni az állampolgárok előtt, hogy a tagállamok mennyit nyertek az európai integrációval.
Az Egyesült Királyságban csütörtökön tartanak népszavazást arról, hogy az ország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e.
A sajtóértekezleten az osztrák kancellár kitért a migrációs válság témájára is, és közölte, hogy a brüsszeli bizottság és a bécsi kormány javaslatai összhangban vannak egymással. Kern emellett nagyon fontos lépésnek nevezte, hogy szerdán megegyezés született a közös európai uniós határ- és parti őrség felállításáról az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a tagállamok szakminisztereit tömörítő tanács között, megnyitva az utat az előtt, hogy már a nyáron felálljon a megerősített, uniós határőrizeti ügynökség.
A Jean-Claude Juncker és Christian Kern közötti szerdai találkozón egyebek mellett tárgyaltak a klímaváltozás elleni küzdelemről, az uniós acélipar jövőjéről és a munkavégzés céljából ideiglenesen másik tagországba kiküldött munkavállalók ügyéről is.(MTI)

Scroll To Top