Brit befektető a Hypo Bank ausztriai leányvállalatának vevője

A Hypo Bank Alpe Adria egy brit befektetővel, a SREI Csoportban érdekelt Sanjeev Kanorával írt alá szerződést a bankcsoport ausztriai leányvállalatának eladásáról – közölte az állami gyámság alatt álló bank pénteken.

A közlés szerint a Hypo Bank Austria száz százalékos átvételéről írtak alá szerződést a befektető Anadi nevű vállalatával. „Ez fontos lépés a Hypo Alpe Adria szanálásában” – fogalmazott Wolfgang Kranebitter, a bankcsoport vezérigazgatója.
Az adásvételt még jóvá kell hagynia az osztrák pénzügyi felügyeletnek.
A vételárat nem hozták nyilvánosságra.
Korábbi, meg nem erősített osztrák sajtóértesülések szerint a Srei mintegy 65 millió eurót – a könyv szerinti érték felét – kínálta a bankcsoport osztrák tagjáért.
Ugyancsak pénteken vált ismertté, hogy az Európai Bizottság egy hónappal, június végéig meghosszabbította a határidőt, ameddig az osztrák kormánynak be kell nyújtania a csődtől 2009-ben kényszerállamosítással megmentett Hypo Bank Alpe Adria részletes szanálási tervét.
A pénzügyminisztérium eközben az osztrák rádióval (ORF) azt közölte, hogy a tervről nagy vonalakban már pénteken tájékoztatják a bizottságot. A részletes változatot június végéig küldik el.
Az ORF úgy tudja, hogy az olaszországi érdekeltség működését felszámolnák, olyan módon, hogy az már nem köt új üzleteket. A hat balkáni leányvállalat eladását 2015-re halasztják. Ezekre az érdekeltségekre jelenleg tíz érdeklődő van az ORF értesülése szerint.
Az osztrák állam 2009 végén 1,5 milliárd euróval mentette meg a csődtől az elsősorban a délkelet-európai térségben tevékenykedő Hypo Bankot. A bankmentésnek politikai vetülete is van, az ellenzék ugyanis azzal vádolja a kormányt és a bankfelügyeletet, hogy túl későn ismerték fel a Hypo helyzetének súlyosságát, illetve túl későn avatkoztak közbe.
Egyelőre nem tudni, hogy a bankmentés mennyivel terheli meg végül az osztrák államkasszát. Tavaly bejelentették, hogy az osztrák bankfelügyelet szerint a korábban számítottnál is nagyobb összeggel, 2,2 milliárd euróval kell megerősíteni a bankot, annak érdekében, hogy megfelelő kockázati tőketartalékkal rendelkezzen. Werner Faymann kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt vezetője pedig a múlt héten azt mondta, hogy a kezességvállalásokkal együtt akár hétmilliárd eurójába is kerülhet az államnak a bankmentés. A pénzügyminisztérium ezt nem erősítette meg.
Faymann felvetette, hogy határozatlan időre hosszabbítsák meg a jelenleg 2017-ig szóló osztrák bankadót, hogy részben abból fedezzék a Hypo Bank megmentésének költségeit. Az osztrák bankszövetség hevesen ellenzi ezt a javaslatot. (MTI)

Scroll To Top