Brexit – Századvég: kereskedelmi és beruházási partnerséggé válik a brit uniós tagság

A Századvég elemzése szerint az a legvalószínűbb forgatókönyv a Brexit utáni helyzetben, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió kereskedelmi és beruházási partnerség keretében folytatja tovább a gazdasági együttműködést.

Az MTI-hez kedden eljuttatott dokumentum szerint az Európai Unió alapelvei közé sorolt négy szabadság elvéből “Nagy-Britannia mindössze a munkaerő szabad áramlását kívánja felmondani, míg az áruk, szolgáltatások és tőke szabad mozgását nem”.
Az EU többi tagállamának sem áll érdekében elzárkóznia, sőt az Egyesült Királyság jövedelmi előnyöket és a nemzetközi termelési láncba való bennmaradásukat kínálja számukra – áll a Kutasi Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt., vezető közgazdásza és Kiss István, a Századvég Alapítvány vezető kutatója által jegyzett elemzésben.
A szerzők megjegyzik: Magyarország a Brexitnek kevésbé kitett országok közé tartozik, ezért az Egyesült Királyság kilépése nem lesz “kifejezetten erős hatással” rá; a brit kilépés talán legfontosabb következménye Magyarországot illetően a közös költségvetés várható csökkenése lesz.
A 2020-től kezdődő költségvetési ciklus és jövőbeni európai uniós támogatások szintje a Brexit nélkül is erősen kérdéses volt, az egyik legnagyobb nettó befizető ország kilépése pedig még inkább arra ösztönözheti a többi nagy befizető országot, hogy csökkentsék hozzájárulásaikat az EU költségvetéséhez – jegyzik meg a szerzők.(MTI)

Scroll To Top