Brexit – Német külügyminiszter: vége a játszadozásnak

Nincs már sok idő arra, hogy megoldást megtaláljanak Nagy-Britannia kilépésére az Európai Unióból – jelentette ki szerdán Heiko Maas német külügyminiszter, és figyelmeztetését megtoldotta azzal a megjegyzéssel, hogy “a játszadozások ideje most már lejárt”.

Maas a Deutschlandfunk német közszolgálati rádiónak nyilatkozva mondta ezt, miután előző nap a londoni alsóház hatalmas arányban elutasította a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.
Szerinte új tárgyalásokra van szükség Nagy-Britannia és az EU között, és végül megbeszélést kell folytatni az úgynevezett tartalékmegoldásról, amelynek értelmében szükség esetén egységes vámügyi szabályozás léphet életbe az unió és az Egyesült Királyság között az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülésére.

“Minden körülmények között el akarjuk kerülni egy vámhatár bevezetését” – mondta Maas. Kérdésre válaszolva hozzátette, hogy amennyiben London kérni fogja Brüsszeltől a Brexit elhalasztását, akkor az EU konstruktívan fog tárgyalnia róla.
Azonban először a brit alsóház képviselőinek el kell dönteniük, hogy mit akarnak. Mostanáig “csupán az vált világossá, hogy mit nem akarnak, és ez nem elég” – mondta a német diplomácia vezetője.
Az alsóházban szerdán napirendre kerülő bizalmatlansági indítványról szólva hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni a londoni vezetés cselekvőképességét. A kormány bukása “nagyon megbonyolítaná” a helyzetet – mondta a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa.
A koalíciós társ Kereszténydemokrata Unió (CDU) részéről Peter Altmaier gazdasági miniszter a ZDF országos köztelevízióban azt mondta, lehetőséget kell adni a briteknek arra, hogy “tisztázzák álláspontjukat”.
A Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodást ugyan “alapvetően” nem lehet módosítani, de van még néhány hét a kilépés tervezett időpontjáig – mondta a miniszter.
A megállapodás nélküli, “kemény” Brexitet mindenképpen el kell kerülni, mert súlyos következményekkel járna, és nem csak Nagy-Britanniában. “Mindenki veszítene Európában, és senki sem nyerne” a brit EU-tagság rendezetlen felszámolásával – mondta Peter Altmaier.
A rendezetlen Brexit veszélyeire hívta fel a figyelmet mások mellett Olaf Scholz SPD-s alkancellár, pénzügyminiszter és Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke is, és több gazdasági érdekképviselet.
Angela Merkel kancellár egyelőre nem foglalt állást nyilvánosan a Brexit-megállapodás londoni parlamenti elutasításáról. Az ellenzéki Baloldal (Die Linke) szerint ez tarthatatlan állapot, Dietmar Bartsch, a párt szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának társelnöke szerdán sürgette, hogy a kancellár mielőbb ismertesse a Bundestagban kormánya álláspontját, és fejtse ki, hogy miként akarja elhárítani a “Brexit-káosz” Németországot fenyegető veszélyeit.(MTI)

Scroll To Top