Bostoni robbantás – A két Carnajev július 4-re tervezte a merényletet

A Carnajev fivérek arra készültek, hogy az amerikai függetlenség napján, július 4-én követnek el terrortámadást – jelentette helyi idő szerint csütörtök este nyomozati forrásokra hivatkozva több jelentősebb amerikai televízió és hírügynökség.

A The New York Times és a CNN úgy értesült, hogy a két csecsen mérlegelte az öngyilkos merénylet lehetőségét is. A tűzijátékkal egybekötött éves bostoni július 4-i megemlékezésre egyébként idén félmillió nézőt várnak a szervezők.
Az amerikai média egyelőre nem közölte, miért döntöttek mégis úgy a testvérek, hogy inkább az április 15-i bostoni maraton nézői ellen indítanak távirányított bombatámadást, vagy esetleg abban bíztak-e, hogy a tavaszi merénylet után nyárig a rendőrségnek nem sikerül majd kézre keríteni őket. Sajtóértesülések szerint az egyik ok az lehetett, hogy a vártnál jóval előbb készültek el a pokolgépeikkel.
A fivérek lelepleződésének éjszakájáról szóló jelentések szerint az idősebbik fivér, Tamerlan Carnajev öngyilkos robbanómellényt viselt, amikor tűzharcba keveredett a rendőrökkel. Az április 18-án éjjel lezajlott tűzharcban Tamerlan Carnajev életét vesztette. Halálának okát várhatóan helyi idő szerint péntek reggel fogják hivatalosan közölni, miután a Carnajev család megbízásából egy temetkezési vállalkozás csütörtökön elszállíttatta a holttestet a bostoni halottasházból. A törvényszéki orvosszakértői jelentés megállapításait csak ezután és a halotti bizonyítvány kiállítását követően hozhatják nyilvánosságra.
A 26 éves Tamerlan Carnajev az eddig megjelent értesülések szerint lőtt sebeket kaphatott a rendőrökkel vívott tűzharcban, ám amikor megpróbálták megbilincselni, 19 éves öccse, Dzsohar – vélhetően azért, hogy megpróbálja kiszabadítani – áthajtott bátyja testén egy ellopott terepjáróval. A halál oka így, a boncolás eredményének ismertetése előtt, még mindig találgatás tárgya.
Nyomozati forrásokból csütörtökön az is kiderült, hogy a robbantásra készülő csecsen testvérek kuktaedénybe szerelt pokolgépeiket abban a lakásban állították össze, amelyben az idősebbik fivér lakott a feleségével, Katherine Russellel és közös kisgyerekükkel. A 24 éves özvegy ügyvédje szerint az asszony semmit sem tudott a készülő merényletről.
Dzsohar Carnajev eltűntnek hitt, majd megkerült laptopját egyébként a feltételezett elkövető egyik volt kazah évfolyamtársa, Diasz Kadirbajev adta át a hatóságoknak. Az ifjabb Carnajev egyes, ellene bizonyítékként felhasználható személyes tárgyait Kadirbajev az ugyancsak kazah állampolgárságú Azamat Tazsajakovval együtt tüntette el. Az amerikai Robel Phillipost, aki ugyancsak ennek a baráti körnek a tagja volt, azért vették őrizetbe, mert letagadta, hogy a merénylet után találkozott Carnajevvel. A három 19 éves fiatal ellen vádat emeltek a nyomozás akadályozása miatt.
Az április 15-i bostoni kettős robbantásos merényletben hárman életüket vesztették, és több mint 260-an megsebesültek.
Az amerikai Nemzeti Terrorelhárítási Központ (NCTC) potenciális terroristákat azonosító központi adatbázisa (TIDE) egyébként – egy csütörtök közlés szerint – öt év alatt 540 ezerről 875 ezerre bővült. A TIDE 2011 óta tartalmazta Tamerlan Carnajev és anyja, Zubeidat Carnajeva adatait is.
A lista alapvetően azután duzzadt fel, hogy az „alsónadrágos merénylő”, a nigériai Umar Farouk Abdulmutallab 2009 karácsonyán megpróbált a levegőben felrobbantani egy, az Egyesült Államokba tartó utasszállító gépet. Az al-Kaida megbízásából próbálkozó nigériait – aki az alsóneműjében rejtette el a robbanószerkezetet – tavaly életfogytiglani börtönre ítélték. (MTI)

Scroll To Top