KSH: egymilliárd eurót közelít az első kéthavi exporttöbblet

Az év első két hónapjában az import növekedési üteme meghaladta az exportét, a kereskedelmi mérlegtöbblet így is 956 millió dollár lett az egy évvel korábbi 1,1 milliárddal szemben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt részletes adataiból.

A kivitel 1,4 százalékkal nőtt euróban és a behozatal 2,7 százalékkal volt több, mint a múlt év első két hónapjában.
Februárban 1,3 százalékkal csökkent az export, míg a behozatal 0,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbiakhoz képest. Az adatok némileg különböznek az április elején közölt előzetes jelentéstől, amikor euróban számolva az export 1,2 és az import 0,1 százalékos csökkenéséről adott hírt a statisztikai hivatal.
A februári 639 millió euró külkereskedelmi többlet 104 millióval kisebb az egy évvel korábbinál és kevesebb az előzetesen jelentett 673 milliónál.
Volumenét tekintve a kéthavi export 0,3, az import 2,0 százalékkal nőtt, míg a forintban számolt adatok a kivitel 1,2, a behozatal 0,2 százalékos csökkenését mutatják. A KSH jelentése szerint január-februárban a kivitel forintban mért árszínvonala 1,5, a behozatalé 2,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A cserearány 0,7 százalékkal javult. A forint a dollárhoz viszonyítva 1,9, míg az euróhoz képest 3,1 százalékkal felértékelődött.
Az energiabehozatal volumene 8,9 százalékkal nőtt a múlt év első két hónapjával összehasonlítva, míg az árszint 4,3 százalékkal csökkent, így a dollárban mért 9,6 százalékos növekedéssel szemben forintban csak 4,2 százalékkal nőtt az energiaimport. A kőolaj és kőolajtermék importvolumene január-februárban hatodával emelkedett, bár februárban már csökkenést mért a KSH. A természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene közel megegyezett az előző év azonos időszakáéval.
A gépek és szállítóeszközök kivitelének és behozatalának 5,3, illetve 6,9 milliárd eurós értéke 1,1, illetve 1,8 százalékkal maradt el a tavaly január–februártól. A jelentős súlyt képviselő híradás-technikai hangrögzítő és- lejátszó készülék mindkét irányú forgalma csaknem tizedével volt alacsonyabb az előző évinél, bár februárban lassult a csökkenés.
A feldolgozott termékek export- és importvolumene 4,7, illetve 5,0 százalékkal haladta meg 2012 azonos időszakának szintjét, míg euróban a kivitel 7,7, az import 6,0 százalékkal nőtt. A gyógyszer- és gyógyszerészeti termék kivitel jóval átlagon felül, 9,7 százalékkal növekedett euróban, ugyanakkor behozatala továbbra is csökkent, 5,9 százalékkal az év első két hónapjában.
Az élelmiszerek, italok és dohányáruk kivitele 5,4, behozatala 4,1 százalékkal csökkent volumenében, míg euróban 1,7, illetve 2,3 százalékos növekedést regisztrált a KSH.
Az Európai Unió többi tagországába irányuló magyar kivitel 1,8 százalékkal, az onnan származó import 0,8 százalékkal nőtt, az export-többlet 113 millió euróval 1,784 milliárd euróra emelkedett.
Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az export értéke euróban az egy évvel korábbi szinten stagnált, az importé viszont 7,1 százalékkal bővült – jelentette a KSH. (MTI)

Scroll To Top