Blockchain technológia a nemzetközi szállítmányozásban

A blockchain technológia manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend, egyre több iparágban próbálják felhasználni (mint például a nemzetközi fuvarozás és szállítmányozás). De kérdés, hogy valóban megéri-e a befektetést? Mik a blockchain lehetséges előnyei, használati módjai és veszélyei?

Egyáltalán mi az a blockchain?

A blockchain technológiája a matematikának egy ágából, a kriptográfiából származik. Leegyszerűsítve, egy blockchain titkosított „blokkok” (általában publikus, mindenki számára elérhető) sorozatából áll. Egy adott blokk módosítása lehetetlen anélkül, hogy az egész láncot módosítanánk – ehhez viszont a teljes decentralizált hálózat megegyezése szükséges. Ennek következményeként szinte lehetetlen a blockchain rendszerben tárolt adatokat illegálisan módosítani vagy hamisítani. Ha egy adott adatcsomag egyszer bekerül a rendszerbe, örökre ott is marad.

A blockchain előnyei röviden:
-Nincs szükség harmadik félre, nincsenek ezzel kapcsolatos díjak és áremelkedések
-Sokkal gyorsabb, mint a jelenlegi rendszerek
-Biztonságosabb, mint a mai módszerek

Most, hogy tisztában vagyunk a blockchain előnyeivel, feltehetjük a kérdést: hogyan hasznosíthatja mindezt egy nemzetközi szállítmányozással foglalkozó vállalat?

A nemzetközi szállítmányozás jelenlegi problémái

Az iparág legnagyobb problémája jelenleg a lassú adatáramlás, amit a manuális folyamatok még tovább lassítanak. Szinte lehetetlen 100%-ban biztosan ellenőrizni a szállított áru minőségét, hollétét és állapotát. Ezt kitűnően mutatja, hogy egy átlagos, hűtött árukat tartalmazó szállítmány az útja során (Afrikából Európába) közel 30 vállalaton és szervezeten megy keresztül és több, mint 200 interakcióba és adatcserébe kerül mire eljut a céljáig.

További problémákat okoz a fuvarozási piac kompetitív szelleme, ahol a vállalkozók eltérő érdekekkel rendelkeznek. A vállalkozók nagy száma egy szinte átláthatatlan rendszert képez, amelyből a legtöbb esetben hiányoznak az egységes szabványok.

A blockchain lehetséges alkalmazási módjai a szállítmányozásban

Ezeknek a problémáknak a megoldásával óriási összegeket lehetne megspórolni, az iparban résztvevő összes szereplő nyerne rajta. Itt jön képbe a blockchain technológia, ami megoldásokat kínál ezekre a gondokra. A blockchainnal létrehozható egy nagy mértékben automatizált, decentralizált rendszer, ami könnyen átlátható és nincs benne szükség köztes harmadik felekre és közvetítőkre. Szakértők szerint a technológia alkalmazása a nemzetközi szállítmányozásban felgyorsítaná az áruk áramlását és lehetetlenné tenné a hamisítás legtöbb formáját.

Egy blockchain árukövető rendszer használatával teljesen elhagyhatóak a manuális kezelést igénylő, papír alapú dokumentumok. Az áruk ezen modern módszerrel való követése és kezelése nagy mértékben csökkentené az ezzel kapcsolatos költségeket és rövidítené a szállítási időket. A legnagyobb fejlődést a hűtést igénylő és romlandó áruk ellenőrzésével lehetne elérni. Egy blockchain rendszer biztosítaná, hogy az áru hőmérsékletéről, állapotáról, páratartalmáról és egyéb adatairól pontos és hamisíthatatlan feljegyzések álljanak rendelkezésre. Ez nagyban felgyorsítaná az ellenőrzéseket és segítene megtalálni az esetleges problémák okait.

Teherautókban és konténerekben elhelyezett, az internetre csatlakoztatott szenzorok aktuális, pontos adatokat rögzíthetnek a helykihasználtságról, ezzel potenciálisan növelve a hatékonyságot. A nemzetközi fuvarozó vállalatok így a legoptimálisabban tudnák elosztani a szállítmányokat a járművek között, ezáltal időt és pénzt spórolva.

Az „okos szerződések” (smart contracts) használatával teljes mértékben elhagyható a köztes harmadik fél, ezáltal felgyorsul a pénz áramlása. Egy egyszerű példával élve, egy cég ki szeretné fizetni a fuvarozó vállalatot, amikor a szállítmány elérkezik a céljához.  A blockchain rendszer segítségével beprogramozható egy okos szerződés, ami automatikusan végrehajtja a tranzakciót, ha adott feltételek teljesülnek. Ebben az esetben a pénz automatikusan átkerül a szállítmányozó cég számlájára, amikor az áru elérte célját. Közvetítő fél (pl.: bróker) nem vett részt a szerződésben, ezáltal nem kellet extra pénzt költeni.

Gyakorlati alkalmazások és kezdeményezések

A BiTA (Blockchain in Trucking Alliance) a blockchain és szállítmányozás témájában jelenleg a legnagyobb szervezet. Célja, hogy elterjedtté tegye a blockchain használatát az iparágban és mindenki által közösen használt szabványokat hozzon létre. Jelenleg több mint 1000 jelentkezőből és tagból áll, akik a nemzetközi közúti szállítmányozás 85 százalékáért felelnek.

Az egyik meghatározó gyakorlati próbálkozás a Maersk és IBM által fejlesztett TradeLends blockchain rendszert használó szállítmányozási megoldás.
Jelenleg több mint 90 szervezet vesz részt a rendszer használatában, ami már több mint 150 millió eseményt rögzített, ezeknek a száma napi 1 millióval növekszik. A TradeLens az IMB blockchain technológiájára épül. Rögzíteni és kezelni lehet általa valós idejű szállítási adatokat és minden ezzel kapcsolatos dokumentumot.
Egy 12 hónapos próbaüzem alkalmával a Maersk és az IBM több tucat partnerrel dolgozott együtt. Egy valós példán keresztül mutatták be, hogy a rendszer használatával 40 százalékkal csökkenthető a szállítási idő és több ezer dollár egyéb költség spórolható meg szállítmányonként.

A másik gyakorlati alkalmazást a 4 éve alapított VeChain képviseli. A VeChain platform lehetővé teszi, hogy az előállított áruk egyedi azonosítókat kapjanak, amik segítségével nyomon követhető az adott termékek helye és állapota. A platform blockchain technológiával biztosítja a rögzített adatok biztonságát. A termék életciklusának bármely szakaszában meg lehetet tekinteni információkat az elhelyezkedésével, állapotával és egyéb adataival kapcsolatban, ezáltal nagyban egyszerűsítve a szállítmányozási és ellenőrzési folyamatokat. A technológiát már ma is használják: Kína legnagyobb bor importáló vállalata 1 millió üveg bort követett nyomon a VeChain rendszerével, ezzel megakadályozva a hamisítást.

Potenciális veszélyek és a technológia jövője

Számos előnyei ellenére a blockchain technológiának hátrányai is lehetnek. Az adatok írásvédettsége problémát okozhat, mivel a manuális bevitelnél sok lehetőség van emberi hibákra. A hozzáféréssel is gondok lehetnek: ha egy vállalat elveszti hozzáférési kulcsát, örökre kizáródik a rendszerből. Ilyen esetekben óriási mennyiségű adat veszhet el.

A technológia csak akkor lehet sikeres, ha sikerül az egész iparág által használt, egységes szabványrendszert bevezetni. Ez okozhatja a legnagyobb problémát, mivel a jelenlegi rendszert (EDI) sem sikerült egységesíteni annak ellenére, hogy több, mint 30 éve van használatban.

 

Scroll To Top