Bizalmi szavazást tart az olasz parlament a kormány gazdasági csomagjáról, az ellenzék tiltakozik

Az olasz képviselőház szerdán igent mondott arra, hogy bizalmi szavazást tartsanak a kormány átfogó gazdasági csomagjáról. A tervezett intézkedések ellen tiltakozó ellenzéki pártok meg akarják akadályozni a szavazást.

A parlament alsóháza 427 igen és 167 nem szavazattal elfogadta Dario Franceschinek, a kormány és a parlament közötti kapcsolatokért felelős miniszternek a javaslatát, hogy bizalmi voksolást tartsanak a Letta-kormány gazdasági csomagjáról. Ezt a szavazást szerda délután meg is kezdhetik, a frakciók felszólalásai után.
A kormánykoalíciót alkotó pártok, a balközép Demokrata Párt (PD), a jobbközép Szabadság Népe (Pdl) és a Mario Monti vezette centrum a bizalmi voksolást támogatta. Az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S), a Baloldal, Környezet, Szabadság (Sel) és az Északi Liga viszont nemet mondott arra, hogy bizalmat adjanak a kormány intézkedéseinek.
A 80 pontból álló gazdasági törvénycsomag a Fare (Tenni) nevet kapta: a rendelkezések között lakossági és vállalati adókedvezmények, infrastrukturális beruházások, igazságügyi és oktatási reformintézkedések szerepelnek. A Letta-kormány 3 milliárd euróval kívánja serkenteni az olasz építőipart, ezenkívül csökkenteni kívánja a lakossági energiaszolgáltatási számlákat, könnyebbé akarja tenni a vállalkozói hitelek megszerzését, liberalizálni a szélessávú internethez való hozzáférést, újabb plafont szabni az állami menedzserek fizetésében.
Angelino Alfano PdL-miniszterelnök helyettes forradalomnak nevezte a gazdasági csomagot, mely szerinte az olasz polgárokat helyezi a középpontba. Beppe Grillo, az M5S vezére blogján azt írta: Letta el akarja hallgattatni a parlamentet. „A római kormány nem létezik, a parlament szolgai, az M5S-nek meg kell szabadítania Olaszországot a trágyától” – fogalmazott Grillo.
Az ellenzéki pártok azzal kívánnak tiltakozni, hogy a végtelenségig húzzák a bizalmi szavazást, mely az olasz sajtó számításai szerint akár napokig is elhúzódhat az M5S, a Sel és a Liga által benyújtott 251 módosító indítvány miatt.
Az augusztus 5-én száznapos Letta-kormány másodszor folyamodik a parlamenti bizalmi szavazáshoz. A Corriere della Sera című napilap szerdai vezércikke úgy látta, hogy az Enrico Letta vezette kormány pontosan annyira törékeny, amennyire elengedhetetlenül szükséges is a jelenlegi olasz belpolitikai helyzetben.(MTI)

Scroll To Top