Bizakodóak a kínai vállalkozók és a bankárok

A vállalkozói és a banki szféra derűlátóan ítéli meg a kínai gazdaság növekedési kilátásait – derül ki a kínai központi bank (PBoC) jelentéseiből.

A két független felmérés következtetése azonos: a hazai gazdasági élet szereplői között a korábbinál többen mutatkoznak optimistának a kínai gazdaság növekedési kilátásait illetően.
A Kína-szerte több mint 5700 vállalkozó véleményét egybe foglaló felmérés szerint a megkérdezettek több mint kétharmada, 68 százalékuk, optimistán ítélte meg az ország makrogazdasági fejlődését az első negyedévben. Az elmúlt év utolsó negyedében csupán 60,4 százalék, 2012 harmadik negyedévében mindössze 59,2 százalék nyilatkozott hasonlóképpen – írja a PBoC. A jegybank ugyanakkor azt is hozzáteszi: az erősödés ugyan biztatónak számít, egy évvel ezelőtt azonban 3,5 százalékkal többen vélekedtek derűlátóan a gazdasági kilátásokról.
A 3100 bankár és pénzintézeti vezető megkérdezésével készített másik felmérés a vállalkozókénál is gyorsabban javuló hangulatváltozást mutat. A szakemberek 72,2 százaléka adott hangot a gazdasági növekedést illetően derűlátásának, miközben arányuk az előző negyedévben még csupán 55,1 százalék volt. Miközben a bankárok 70 százaléka szerint stabil gazdasági növekedés várható, 25,4 százalék fogalmazott úgy: növekvő nehézségekre készül fel.
A jegybank elemzése kiemeli: a vállalkozók és bankárok optimizmusát a javuló ágazati adatok is alátámasztják. A statisztikák szerint növekedett például a belföldi megrendelések száma, s ugyanígy a bankok hitelezése is.
Az első negyedév gazdasági teljesítményére vonatkozó pontos adatokat a nemzeti statisztikai hivatal április közepén hozza nyilvánosságra.(MTI)

Scroll To Top