Rendőrautóban rosszul lett, majd meghalt Welsz Tamás a Simon-ügy koronatanúja

Meghalt Welsz Tamás, a Simon-üggyel összefüggésbe hozott vállalkozó csütörtökön – értesült a Hír TV. Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az MTI-vel közölte: “A Simon Gábor ügyében ismertté vált W. Tamás elhalálozott. Halálának okát az arra hivatott hatóságok vizsgálják.”

A Hír Televízió honlapján azt írta: a vállalkozót csütörtökön akarta kihallgatni a Központi Nyomozó Főügyészség. Egy rendőrautó ment érte Logodi utcai irodájához, ahonnét bilincsben szállították el, menetközben azonban rosszul lett. Az MTI úgy tudja, hogy a férfit a budai mentőállomásra vitték be, de az orvosok nem tudták megmenteni az életét.
Simon Gábort március 10-én vették őrizetbe kihallgatása után, amikor újabb bűncselekmények elkövetésével gyanúsította meg őt a Központi Nyomozó Főügyészség.
Az akkor közölt megalapozott gyanú lényege szerint Simon Gábor egy saját személyi adatait tartalmazó hamis, egy dél-afrikai országban kiállított útlevelet szerzett, majd megkereste egy korábbi ismerősét, aki a hamis útlevél felhasználásával kérésére egy magyar banknál bankszámlát nyitott.
A cselekmény felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette megalapozott gyanújának megállapítására alkalmas – írta Keresztes Imre a közleményben.
Az Index internetes portál ugyancsak március 10-én azt írta, hogy a rendőrség egy hete házkutatást tartott egy vállalkozó érdi lakásában. Az illető, aki a hányatott sorsú magyar légitársaság, a Sólyom Airways vevőjeként került pár hónapja a figyelem középpontjába, hosszabb ideje Simon Gábor “pénzügyi bizalmasa” volt.
A rajtaütés során kiderült, hogy a politikusnak a házban külön széfje volt, amelyben a nyomozók több, a volt politikusra nézve terhelő dokumentumra bukkantak. A széfből került elő az a Gabriel D. névre kiállított, de Simon Gábor fényképét és adatait tartalmazó bissau-guineai útlevél is, amelyet egy nagyobb összeget tartalmazó bankszámla nyitásánál használtak – írta az Index.
A portál úgy tudja, hogy olyan papírokat is találtak a nyomozók, amelyeket a 240 milliós osztrák számla fedősztorijának alátámasztásához készítettek: a pénzt uruguayi eredetű kezelt vagyonként akarták a hatóságok előtt bemutatni. A széfből állítólag több tíz millió forint készpénz is előkerült.
A Magyar Nemzet szerdán írt arról, hogy az MSZP politikusai közül nem csupán Simon Gábor szerezhetett magának bissau-guineai útlevelet. A lapban azt írták: “állítólag afrikai úti okmányokkal rendelkeznek más szocialista országgyűlési képviselők is”.
Felidézték, hogy a Simon-ügyben gyanúsított, “remek MSZP-s kapcsolatokkal rendelkező Welsz Tamás” lakásában a nyomozók tucatnyi afrikai útlevélre bukkantak.
Ugyancsak utaltak arra, hogy az Index szerint ezek között volt kitöltött, de úgynevezett biankó okmány is. Idézik a Népszabadság információját is, amely szerint Welsz Tamás 500 magyarnak intézhetett afrikai útlevelet.
A nyomozók számára igencsak értékes információ lehet, hogy Welsztől kik kértek még hasonló, pénzek tisztára mosásához szükséges szolgáltatást – írta szerdán a Magyar Nemzet.(MTI)

Scroll To Top