BÉT – Elemzők: bizonytalan kereskedés várható

Bizonytalan kereskedés várható kedden a Budapesti Értéktőzsdén, a fókuszban továbbra is a ciprusi hírek állnak majd.

Gabler Gergely, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője kifejtette: a legújabb hírek szerint mégsem nyitnak ki kedden a ciprusi bankok, várhatóan csütörtök estig zárva maradnak, de az sem lenne meglepő, ha jövő keddig húznák az erről való döntést. A húsvéti ünnepek miatt sok európai piac nem lesz nyitva pénteken, illetve hétfőn, vagyis a csütörtöki-pénteki eseményekre legkorábban csak jövő hét kedden tudnak majd reagálni.
Az elemző szerint továbbra is bizonytalanságot okoz a piacokon az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő csoport elnökének hétfői nyilatkozata, amelyben mintapéldaként említette a ciprusi megoldást a további euróövezeti bankmentésekre, emiatt estek a részvénypiacok. További nagy esést kedden már nem vár, véleménye szerint inkább stagnálásra lehet számítani.
Megemlítette, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden kamatdöntő ülést tart, és a várakozásoknak megfelelő 25 bázispontos csökkentéssel történelmi mélypontra süllyedhet a jegybanki alapkamat.
Balásy Zsolt, az MKB Bank részvénystratégája szerint a hétfői rossz hangulat egyelőre nem látszik átgyűrűzni a keddi napra, bár a ciprusi eseményekkel kapcsolatos EU kommunikáció feltehetően hosszabbtávra alkalmas a piaci nyugalom megzavarására.
Várakozása szerint a nyitás nulla körül lesz egész Európában, de ha visszatérnek az eladók, azt vélhetően még mindig a mi régiónk fogja leginkább megsínyleni.
A BUX 106,43 pontos, 0,59 százalékos csökkenéssel, 17 892,65 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 6,7 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
A Mol árfolyama 150 forinttal, 0,91 százalékkal 16 250 forintra csökkent, 734,8 millió forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 45 forinttal, 1,01 százalékkal 4405 forintra esett, forgalmuk 5,2 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom 2 forinttal, 0,49 százalékkal 409 forintra erősödött, forgalma 257,4 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 40 forinttal, 0,12 százalékkal 33 410 forintra gyengült, a részvények forgalma 293,2 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis árfolyama 85,1 millió forintos forgalom mellett 130 forinttal, 0,70 százalékkal 18 600 forintra nőtt.(MTI)

Scroll To Top