Beruházásokkal és megtakarításokkal tör a vezető pozícióra a Volkswagen

Az elkövetkező öt évben 85,6 milliárd eurót fordít a Volkswagen konszern technológiai fejlesztési beruházásokra, valamint több milliárd eurós megtakarítási programot is indít a globális piacvezető pozíció megszerzése érdekében.

A beruházások túlnyomó részét a hatékonyabb modellek és gyártási eljárások kifejlesztésére tervezi fordítani. Szinte minden egyes járműosztályban a konszern moduláris platformjára épülő új taggal bővülnek a modellcsaládok.
A tervezett beruházási összegből 41,3 milliárd eurót fordít majd a konszern a SUV modellek választékának a bővítésére, a könnyű haszongépjármű család modernizálására, valamint hibrid és elektromos hajtásláncok fejlesztésére.
A konszern elnöke, Martin Winterkorn szavai szerint a fejlesztési beruházások segítségével a Volkswagen mind környezetvédelmi, mind gazdaságossági szempontból globális élvonalbeli autóipari csoporttá válhat.
A Volkswagen termelési kapacitásának bővítésére 23 milliárd eurót fordít egyebek között új üzem létesítésével Lengyelországban kis haszongépjárművek gyártására, valamint Mexikóban Audi modellek gyártására.
A Volkswagen kínai közös vállalatai 22 milliárd eurós beruházásra számíthatnak.
A Volkswagen jó úton halad afelé, hogy a tervezettnél négy évvel korábban, már 2014-ben 10 millió autót értékesítsen egy év alatt.
A Volkswagen ugyanakkor hivatalosan 5 milliárd, egyes értesülések szerint azonban összesen 10 milliárd eurós megtakarítási programot is bevezetni készül. A Reuters hírügynökséget egy belső forrás arról tájékoztatta, hogy a már bejelentett 5 milliárd euró mellett a Volkswagen további 5 milliárd eurót kíván megtakarítani az Audi, a Porsche, a Skoda és a Seat márkáknál, valamint a haszongépjármű részlegnél a fejlesztési beruházások finanszírozásához. Az értesülések szerint az Audinak például 2 milliárd euróval kell csökkentenie költségeit.(MTI)

Scroll To Top