Berlusconi tömegdemonstrációt vezetett Rómában

A meg sem alakult római kormány bukását és az urnákhoz való visszatérést jósolta meg, és a köztársasági elnöki széket a jobbközépnek követelte Silvio Berlusconi pártja, a Szabadság Népe (PdL) szombaton rendezett tömeggyűlésén.

Százezres tömeg töltötte meg  a római Piazza del Popolo terét, ahova a PdL hívta híveit az igazságügyi reformot sürgető tüntetésre, mely egyben tiltakozás is volt a Berlusconit „üldöző ügyészek” ellen. „Az egyáltalán nem pártatlan ügyészek politikai harcot vívnak velem!” – jelentette ki Berlusconi.
Ez volt a PdL első utcai megmozdulása a februári választások óta.
„Eltemettek bennünket, miközben megnyertük a választásokat! Most is készen állunk az új választási kampányra!” – hangoztatta beszédében Berlusconi. Hozzátette, hogy nincs kellő parlamenti támogatottsága a pénteken kormányalakítással megbízott Pierluigi Bersaninak, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkárának, aki az „Olasz Kommunista Párt volt tagjait” vezeti.
„Ha Bersani kisebbségi kormánnyal próbálkozik, tudja, hogy kemény ellenzék leszünk a parlamentben és az olasz utcákon is! Jobb lenne azonban, ha nem vesztegetné az időt és visszatérnénk az urnákhoz”- mondta a PdL elnöke.          Hangsúlyozta, hogy Itália érdekében a PD-PdL nagykoalíciója lenne az egyetlen megoldás.
Bejelentette, a parlament keddi ülésén a PdL kezdeményezi a Monti-kormány által bevezetett ingatlanadó eltörlését. „Elég volt az adók, a bürokrácia és az ügyészek elnyomásából!”- hangoztatta.
Az eddigi kormányfőről szólva „az évszázad viccének” minősítette, hogy Mario Monti visszaszerezte Olaszország hitelét. „Lefeküdt Németországnak” – mondta.  „Európa nem az ellenségünk” – tette hozzá.
Beppe Grillót, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezérét „marslakónak, politikai turistának” nevezte.
Berlusconi a köztársasági elnöknek az olasz nép általi közvetlen megválasztását szorgalmazta hangoztatva, hogy addig is a következő államfőnek a „mérsékelt jobbközépből” kell kikerülnie, és az nem lehet a PD javasolta Romano Prodi, akinek nevét füttyszó kísérte a hallgatóság soraiból.
A milánói bíróság elnapolta a Berlusconi elleni úgynevezett Mediaset-per szombati tárgyalását. Mivel a PdL képviselői március 11-én elfoglalták a milánói bíróságot a Berlusconival szembeni „ügyészi támadás” ellen tiltakozva, a Semmitőszék a pereknek egy másik bíróságra való áthelyezését mérlegeli az exkormányfő ügyvédeinek kérésére.
A PdL-demonstrációval egy időben a PD egy másik római téren Berlusconi ellen tüntetett.(MTI)

Scroll To Top