Berlusconi pártját megosztja a kormánybuktatás

Szakításhoz vezethet  a jobbközép Szabadság Népe (PdL) pártban Silvio Berlusconi pártelnök döntése, aki a PdL minisztereinek lemondatásával véget vetett a római nagykoalíciós kormánynak.

A PdL legalább húsz szenátora kész szembefordulni Silvio Berlusconival és bizalmat szavazni az Enrico Letta vezette kormánynak – értesült PdL-forrásból a Reuters hírügynökség.
A távozását szombaton bejelentő öt PdL-miniszter hétfőn benyújtotta lemondó levelét a kormányfőnek. Ugyanakkor közös nyilatkozatban utasították vissza a Berlusconi család birtokolta Il Giornale napilap vádjait, miszerint hűtlenek lennének a pártelnökhöz.
A miniszterek lemondásáról ugyanis Berlusconi döntött, de hárman közülük fenntartásaikat fejezték ki. Angelino Alfano PdL-főtitkár, volt belügyminiszter is “szélsőséges” lépésről beszélt, melyet Berlusconi velük nem egyeztetett előre.
Letta szerda délelőtt a szenátusban, délután a képviselőházban tart beszédet, melyet a frakciók felszólalásai követnek. A kormányfő ezek alapján dönt arról, hogy bizalmi szavazást kér-e vagy sem. Ha Letta a pártok válaszaiból már úgy érzi, nem élvez bizalmat, Giorgio Napolitano államfőhöz megy benyújtani lemondását – hangsúlyozta Dario Franceschini a kormány és a parlament közötti kapcsolattartásért felelős miniszter.
A Corriere della Sera olasz konzervatív napilap hétfőn arról írt, hogy ha Letta nem kap bizalmat, az államfő újabb szakértői kormányt nevezhetne ki Giuliano Amato egykori kormányfő vagy Fabrizio Saccomanni jelenlegi pénzügyminiszter vezetésével.
A Demokrata Párt (PD) és a Mario Monti vezette centrum támogatta Letta-kormány a képviselőházban biztos többséget élvez. A játszma ismét (az örökös szenátorokkal és a szenátus nem szavazó elnökével együtt) 321 fős felsőházban dől el. A többséghez 161 szavazat kell: a PD és centrum jelenleg 137 szavazatban biztos. A hiányzó  24 voksot a Baloldal Környezet Szabadság (Sel), valamint a PdL és az 5 Csillag Mozgalom (M5S) a kormánybuktatást nem helyeslő disszidensei adhatnák.(MTI)

Scroll To Top