Befektetési ajánlás – Ideje átnyergelni az amerikai részvényekről az európai tőzsdékre

befektetes
A kedvező növekedési kilátások miatt idén jó éve lehet a részvényeknek, míg a kötvények ralijának a jegybanki szigorítások véget szabnak. A portfóliókat érdemes ennek megfelelően kiigazítani, és a hangsúlyt az eddig lemaradó eurózóna piacára helyezni – hívja fel a befektetők figyelmét a K&H.

K&H trendmonitor 2017. I. negyedév – befektetési ajánlás

Részvénypiacok

2016-ban az amerikai részvénypiac sokkal jobban teljesített, mint az európai tőzsde. Sőt, mi több, néhány rövid időszaktól eltekintve ez az elmúlt 10 évre is igaz. Az idei év azonban fordulatot hozhat: az új elnök konjunktúrát fellendítő ígéretei miatt a befektetők jelentős pozíciókat vettek fel az amerikai részvénypiacon, ezért az indexek csúcson vannak, miközben a kockázatok vélhetően nincsenek teljesen beárazva. Ezzel szemben az eurózóna gyengébb gazdasági teljesítménye és az uniót sújtó adósságválságok és politikai viharok miatt jóval olcsóbb európai részvénypiacok idén igazán ígéretesnek tűnnek, mivel az egyre javuló növekedési kilátásokon és az alacsony értékeltségi szinten felül a gyengébb euró is az európai tőzsdék mellett szól.

„Összességében azt látjuk, hogy a globálisan kedvező gazdasági növekedés miatt idén jó éve lehet a részvényeknek, ez pedig azt jelenti, hogy érdemes fokozatosan növelni a részvényeszközök arányát, és a hangsúlyt az eddig lemaradó eurózóna piacára helyezni” – tanácsolja Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere. „A javuló fundamentumoknak köszönhetően tavaly több mint 30%-os hozamot nyújtó hazai részvénypiacon az év első negyedében is folytatódhat az emelkedés, amennyiben az optimista, gyorsuló növekedést árazó globális befektetői hangulat fennmarad” – tette hozzá a szakember.

 

Kötvények

A kedvező növekedési kilátások és az infláció gyorsulása miatt idén a Fed várhatóan többször is kamatot emel, erre azonban az első negyedévben még nem valószínű, hogy sor kerül. Ezalatt az MNB támogató politikája, változatlanul érvényben van és még fokozódhat is, ha nem is további kamatcsökkentésben, de a háromhavi betétek fokozódó korlátozásában folytatódhat a következő negyedévekben is. A hazai kötvényhozamok azonban ezzel együtt sem tudnak már érdemben lefelé menni, hiszen a rövid hozamok már a nulla szint közelében vannak, közép-hosszú távon pedig az infláció és a növekedés gyorsulása miatt inkább a hozamok felfelé mozdulása várható. A gyorsuló növekedési és inflációs környezet tehát összességében nem kedvez a kötvény típusú befektetéseknek, ezért azok súlyát érdemes csökkenteni a portfolióban.

 

Nyersanyagok

„Az OPEC készletkorlátozása és a kedvező növekedési kilátások miatt az olaj a következő hónapokban valamelyest drágulhat. A tavalyinál azonban jóval szerényebb emelkedésre számítunk, mivel a magasabb árak hatására be/visszakapcsolódó termelési kapacitások kínálata korlátot szab az áremelkedésnek. A stabil kínai kereslet és a világgazdaság gyorsuló növekedése miatt az ipari fémek ára is nő, így a nyersanyag befektetések kiváló kiegészítő elemet jelenthetnek a portfólióban, és elsősorban az infláció ellen nyújthatnak védelmet” – mondta el Kovács Mátyás.

 

Deviza

A Fed decemberi kamatemelése, az amerikai-európai növekedésbeli különbségek és Trump választási ígéretei egyértelműen a dollár erősödését támogatták. A kamatkülönbözet továbbra is a dollár erősödésének irányába mutat, ennek ellenére az EUR/USD devizapárban akár korrekciót is hozhat az idei év (euró erősödés a dollárral szemben). Amennyiben az Európai Központi Bank utalást tesz kötvényvásárlási programjának kifutására vonatkozóan, érdemes lehet csökkenteni a dollár kitettséget befektetéseinkben.

 

További aktuális tőkepiaci hírek és befektetési tippek: http://trendmonitor.hu/

 

 

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető és országosan több mint 4000 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2016. szeptember 30-án a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 800 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 5 évben összesen 239 milliárd forint (ebből 2015-ben 55 milliárd forint) adó és járulék megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

 

 

K&H Bank

2016 III. negyedévének végén:

saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 255 milliárd forint

mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 625 milliárd forint

adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 33,4 milliárd forint

 

K&H Alapkezelő

  1. III. negyedévének végén:

teljes kezelt vagyon: 1 031 milliárd forint

K&H alapokban kezelt vagyon: 873 milliárd forint

intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 158 milliárd forint

 

K&H Biztosító

2016 III. negyedévének végén:

saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,87 milliárd forint

mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 155,4 milliárd forint

biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 3,26 milliárd forint

adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,22 milliárd forint

Scroll To Top