Befejeződött az ukrán hadgyakorlat a Krímnél, de Kijev újabbakat tervez a helyszínen

Incidens nélkül véget ért a Moszkva által hevesen kifogásolt kétnapos ukrán hadgyakorlat pénteken az Oroszország által bekebelezett, fekete-tengeri Krím félsziget közelében, Kijevben viszont jelezték, hogy a jövőben újabb fegyverteszteket terveznek a területen.

Volodimir Krizsanovszkij, az ukrán légierő déli parancsnokságának szóvivője elmondta, hogy négy évvel ezelőtt hajtottak végre hasonló gyakorlatot, akkor még a Krím félszigeti Csauda partfoknál. Kifejtette, hogy a mostani gyakorlatra kiválasztott, Herszon megyei terület szintén ideális ilyen gyakorlatokra, mivel gyéren lakott, és széles tengeri partszakasszal rendelkezik, ahonnan biztonságosan kilőhetők a rakéták a nyílt tenger fölé.
A szóvivő közlése alapján Viktor Muzsenko vezérkari főnök és Szerhij Drozdov, a légierő parancsnoka egyaránt száz százalékig elégedett volt a gyakorlat teljesítésével. A katonai vezetők hangsúlyozták, hogy 16 rakétát lőttek ki, és mind célba talált.
Krizsanovszkij csak annyit árult el, hogy többféle célpontra lőttek, ezt azonban nem részletezte. Korábbi hírforrások szerint drónokkal, azaz pilóta nélküli repülőgépekkel imitálták az ellenséges célpontokat, és azokat lőtték ki a tenger fölött.
A szóvivő hozzáfűzte, hogy a gyakorlatban harci és szállító katonai gépek pilótái, légvédelmi rakétarendszereket irányító, valamint rádió-műszaki csapatok vettek részt, és valamennyien kiválóan teljesítettek.
Moszkva előzőleg hevesen tiltakozott a Krímhez közeli hadgyakorlat megtartása ellen, válaszcsapással fenyegetett, és fokozott készültségbe helyezte félszigeten légvédelmi erőit és a fekete-tengeri orosz hadiflotta hajóit. Az orosz védelmi minisztérium azzal fenyegetőzött, hogy Oroszország meg fogja semmisíteni az ukrán rakétákat és kilövőállásaikat, ha Kijev rakétákat lő ki a Krím légterébe.
Végül nem történt incidens. Moszkva megállapította, hogy a gyakorlat nem jelentett fenyegetést a félszigetre, annak partjaitól legalább 30 kilométerre, nemzetközi vizek felett zajlott, azaz túl Oroszország (12 tengeri mérföld, azaz 22,2 kilométer széles) parti tengerének határán. Továbbá Valerij Okulov orosz közlekedési miniszter-helyettes csütörtökön megerősítette, hogy a Krím félsziget térségében zajló ukrán gyakorlat nem érintette az orosz utasszállító repülőgépek útvonalát sem.
Petro Porosenko ukrán elnök előző nap azzal magyarázta a gyakorlat szükségességét, hogy az ukrán fegyveres erőknek felkészültnek kell lenniük egy esetleges nagyszabású orosz támadásra, mivel Ukrajnát állandó fenyegeti “agresszor” keleti szomszédja. Hozzátette, hogy egyúttal Kijev bizonyítani kívánja szövetségeseinek, hogy “az elmúlt két évben egy teljesen új ukrán hadsereget hozott létre”.(MTI)

Scroll To Top