Barack Obama százezrek előtt, másodszor is letette a hivatali esküt

Újból, nagy nyilvánosság is letette második hivatali ciklusára vonatkozó hivatali esküjét Barack Obama újraválasztott amerikai elnök hétfőn.

A fogadalomtétel ezúttal a washingtoni kongresszus lépcsőjén, több mint félmilliós tömeg és tévénézők százmilliói előtt történt.
Az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke idén azért tette le kétszer a hivatali esküt, mert első elnök ciklusa az alkotmány értelmében január 20-án délben járt le, ez azonban az idén éppen vasárnapra esett, és a hétnek ezen a napján a hagyományok szerint nem szokás beiktatási ünnepséget rendezni. A hivatalos fogadalomtételt ezért már vasárnap, szűk körben, de a televízió nyilvánossága előtt megejtették a Fehér Házban, hétfőn pedig azt népünnepély keretében megismételték. (Hasonló, megismételt eskütétel legutóbb 1985-ben történt, Ronald Reagan második elnökségének kezdetén.)
Az elnök a nyilvános ceremónián az eskü szövegét mondva egyszerre két szentírásra helyezte kezét: a legendás polgárjogi harcos, Martin Luther King, valamint egyik saját hivatali elődje, a rabszolga-felszabadító Abraham Lincoln bibliájára esküdött fel. Az elsővel King tiszteletes történelmi jelentőségű „washingtoni menetelése” 50., míg a másodikkal a feketék egyenjogúságát kimondó proklamáció 150. évfordulója előtt tisztelgett.
Különleges egybeesés az idén, hogy a ceremoniális beiktatás éppen Martin Luther King születésnapjára esett. Obama négy évvel ezelőtt szintén Lincoln bibliájára tett fogadalmat.
Az elnököt megelőzően felesküdött hivatalára Joe Biden alelnök is. A beiktatási ünnepségen jelen volt az Egyesült Államok két korábbi demokrata párti elnöke, Jimmy Carter és Bill Clinton. A még élő négy exelnök közül a másik kettő, Obama közvetlen hivatali elődje, George W. Bush és annak apja, George H. W. Bush a várakozások ellenére nem volt jelen. Az idősebb Bush gyengélkedik, nemrég engedték ki a kórházból.
Eskütételét követő mintegy tízperces beiktatási beszédében Obama az amerikai alapító atyák alapértékeihez való visszatérésre, a közös felelősségvállalásra és az egységre fektette a fő hangsúlyt a washingtoni Capitolium előtt. Vázolta második elnöki ciklusának főbb célkitűzéseit. Hangsúlyozta, hogy a célok megvalósításáért – jobban, mint bármikor – össze kell fognia az amerikai társadalomnak. Kiemelten szólt az egészségügyi, oktatási és adóreformról, és arra figyelmeztetett, hogy az amerikai nép nem boldogulhat, ha csak egy szűk réteg érvényesül, a középosztály részvétele a sikerhez nélkülözhetetlen.
Síkraszállt a vízkészletek, természeti értékek megőrzése, új energiaforrások felkutatása mellett. Szót emelt a szegények, elesettek, perifériára szorítottak segítéséért és kiállt a homoszexuálisok jogai mellett.
Kijelentette: az Egyesült Államok továbbra is támogatni fogja a demokráciát az egész világon, Ázsiától Afrikáig, Amerikától a Közel-Keletig.
David Gergen, a CNN vezető politikai kommentátora Obama eddigi legfontosabb beszédének nevezte az újraválasztott elnök szónoklatát, amelyben őszintén vallott hitéről és alapértékeiről, világosan beszélt a kihívásokról és a következő négy év lehetőségeiről. A BBC News meghívott szakértője úgy fogalmazott, Obama realistább beszédet mondott, mint négy évvel ezelőtti beiktatásakor, józan hangon szólt egyebek között a fegyverszabályozási reformról és az államadósság kezelésének szükségességéről.
Obama jelentős kormányátalakítással kezdi meg második elnöki ciklusát, beiktatása után rögtön aláírta a jelölést kabinetjének több posztjára. A külügyminisztérium élére Hillary Clinton helyére John Kerryt, a szenátus külügyi bizottságának demokrata elnökét javasolja, a Pentagon vezetője pedig Chuck Hagel volt nebraskai republikánus szenátor lehet Leon Panetta helyett, ha a szenátus jóváhagyja az elnök választottját. Timothy Geithner pénzügyminisztert Jack Lew, a Fehér Ház távozó kabinetfőnöke válthatja, akinek helyére viszont az elnöki jelenlegi helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója, Denis R. McDonough kerül.
Az Egyesült Államokban 57. alkalommal iktattak be elnököt. Amerikai elnökök közül eddig 17-en jutottak el a második hivatali ciklusig. Barack Obamát, aki 2008-ban John McCain arizonai szenátort, 2012-ben pedig Mitt Romney volt massachusettsi kormányzót győzte le a Republikánus Párt részéről a Fehér Házért folytatott küzdelemben, az amerikai alkotmány értelmében 2016-ban, egymás után harmadik alkalommal már nem választhatják meg hivatalába. (MTI)

Scroll To Top