Bank360: 10 milliós személyi kölcsönt is fel lehet venni a legutóbbi átlagbérrel

A KSH reggeli közlése alapján 435 ezer forint volt a bruttó átlagkereset márciusban, amely összegből a Bank360 elemzése alapján akár 10 millió forintos személyi kölcsönt is fel lehet venni. 

Márciusban 435 200 forintot kerestek átlagosan azok a munkavállalók, akik legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, az állami vagy a nonprofit intézményekben végeztek munkát- derül ki a Központi Statisztikai Hivatal gyorstájékoztatójából. Ez nettó 289 400 forintot jelentett havonta, kedvezmények nélkül a fenti munkavállalók számára.

Ebből az összegből akár 10 millió forintos személyi kölcsönt is fel lehet venni– közölte Varga Zsombor, a Bank360 elemzője.

 

A fizetéstől függ a felvehető összeg

Természetesen mindig előnyös valós pénzügyi lehetőségeinkkel egybevetni hitelfelvételi terveinket, de a túlságosan magas adósság elkerüléséről nem csak a hitelfelvevők, hanem a hatályos jogszabályok is rendelkeznek. A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) alapján ugyanis a havonta összesen fizetett törlesztőrészlet nem haladhatja meg a jövedelem felét az átlagkereset jövedelmi sávjában. Magasabb, 500 ezer forint feletti fizetés esetén 60 százalék is lehet a törlesztőrészlet aránya (hosszú kamatperiódusú jelzáloghitel esetén), ennél alacsonyabb fizetésnél viszont csak adóstárs bevonásával lehet a saját jövedelem 50 százalékát meghaladó törlesztőrészletű hitelt felvenni.

A 289 ezer forintos nettó jövedelem alapján az átlagkereset mellet havi 144 700 forint a felső határ egy személyi kölcsön törlesztőrészletének szempontjából. Lakáshiteleknél ez akár kevesebb is lehet, ugyanis ha nem fixáljuk legalább 10 évre vagy a teljes futamidőre jelzáloghitelünket, akkor – a kamatfixálást hosszától függően – legfeljebb a a jövedelemünk 35 vagy 25 százalékát fordíthatjuk törlesztésre. Erről részletesen a Bank360 korábbi blogbejegyzésében talál információt.

Így jön ki a 10 milliós hitel

A Bank360 Személyi kölcsön kalkulátora alapján viszont az átlagkereset mellett egyre kevésbé jelent akadályt a JTM-szabály, ugyanis már 10 milliós hitelt is fel lehet venni az átlagkereset mellett – ez pedig jellemzően a maximális összeg ezen hiteltípus tekintetében.

Persze nem akármilyen futamidőre, 5 év alatt ugyanis maximum 7,3 millió forintot lehet felvenni az átlagkereset mellett. Havonta 144 534 forintot kell így törleszteni 7,22 százalékos THM mellett. A teljes visszafizetendő 8 672 040 forint ebben az esetben.

Hosszabb, 8 évre felvett hitel esetében azonban nincs akadálya a 10 milliós kölcsönnek sem. A törlesztőrészlet 138 788 forint havonta, tehát valamivel kevesebb is, mint a jövedelem fele. A THM így 8,05 százalék, összesen pedig 13 423 648 forintot kell visszafizetni.

A mediánkereset mellett bőven nincs meg a 10 millió

A KSH által közölt medián jövedelem ennél alacsonyabb volt márciusban. A teljes foglalkoztatotti körben bruttó 329 810 forintot tett ki a medián kereset, ami alapján nettó 219 323 forintot vitt haza a dolgozó, akinél közel másfélmillió másik munkavállaló jobban keresett, de pontosan ugyanennyien kevesebb nettó bérrel gazdálkodhattak.

A mediánkereset mellett a hitelfelvételi lehetőségek is korlátozottak, ugyanis a havonta törlesztett összeg nem haladhatja meg a 109 662 forintot. Ilyen korlátok mellett csak 5,4 millió forintot lehetett felvenni 5 éves futamidőn. 8 évre pedig maximum 7,5 millió forintos összegben lehetett személyi kölcsönt igénybe venni. Vagyis az átlagkereset mellett lehetséges a 10 millió forintos hitel felvétele is, de mediánbér mellett ennél 2,5 millió forinttal kevesebbet lehet csak felvenni.

Scroll To Top