Bamosz: újabb csúcson a befektetési alapok vagyona

Mérsékelt növekedéssel újabb csúcsot ért el júniusban a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai által kezelt befektetési alapok vagyona, amelyekben a hónap végén összesen 4132 milliárd forintot kezeltek – közölte a szervezet kedden.

Az alapok összvagyona 0,4 százalékkal – 16 milliárd forinttal – nőtt júniusban, összesen 49 milliárd forintnyi friss tőke érkezett.
A hónap nyertesei a vegyes alapok voltak, a második helyezett pedig ismét az abszolút hozamú alapok, a növekedés azonban már mérsékeltebb volt, mint az előző hónapokban. A visszaváltások elsősorban a részvényalapoknál kerültek túlsúlyba, a többi hagyományos alapnál (pénzpiaci, kötvény, vegyes) egyértelműen pozitív az előjel.
Az összvagyon 65,3 százalékát adó nyilvános nyíltvégű „hagyományos” értékpapír alapokban kezelt vagyon az elmúlt hónapban 0,5 százalékkal, 2699,6 milliárd forintra nőtt.
A pénzpiaci alapok közül a hazai alapokba 25 milliárd forint áramlott be, míg az euró övezeti pénzpiaci alapokból összesen 18,5 milliárdnyi távozott, a vagyon a hozamokkal együtt összességében 1 százalékkal gyarapodott és június végén 1479,3 milliárd forintot tett ki.
A kötvényalapok továbbra is népszerűek, júniusban 18 milliárdnyi friss tőke áramlott ebbe a kategóriába, vagyonuk 2 százalékkal, 738,8 milliárd forintra bővült. A legvonzóbb alkategória továbbra is a hazai rövid kötvényalapok, ahová 15,8 milliárdnyi friss tőke érkezett júniusban.
Bár a magyar tőzsdeindex igen jól tartotta magát júniusban, hiszen csak kisebb korrekcióra került sor, a részvényalapok vagyona 10,6 százalékkal, 237,6 milliárd forintra csökkent. A részvényalapokból 11,2 milliárdnyi tőke távozott.
A tőkevédett alapokból júniusban 2 milliárd forintnyi tőke ment ki, a hozamokkal együtt nettó eszközértékük 2,4 százalékkal csökkent, ezekben az alapokban 482,8 milliárd forintot kezeltek a múlt hónap végén.
Az abszolút hozamú alapok esetében már megszokottá vált a kimagasló eszköznövekedés, így volt ez a múlt hónapban is, amikor 16,5 milliárd forintos tőkebeáramlás után a vagyon 4,3 százalékkal nőtt és június végén 355,4 milliárd forintra rúgott.
A nyilvános ingatlanalapokba 3 milliárdnyi friss tőke érkezett. A tőkebeáramlás és a hozam együttesen 2,7 százalékkal, 387,9 milliárd forintra növelte a vagyont.
A vegyes alapokba is kiugró mértékű, 13,8 milliárd forintnyi tőke áramlott be júniusban. A hozamok ezt a gyarapodást azonban nem tudták erősíteni, így a vagyon „csak” 4,8 százalékkal nőtt és 236,7 milliárd forintot tett ki.(MTI)

Scroll To Top