Az Urals típusú nyersolaj átlagára idén 4,7 dollárral csökkent

Az Urals típusú orosz nyersolaj hordónként (159 liter) átlagára 103,04 dollár volt az idei év első tíz hónapjában – közölte Alekszandr Szakovics, az orosz pénzügyminisztérium szakértője szerdán.

Tavaly január-októberben 107,75 dollárra rúgott a hordónkénti átlagár, amely így az idei év azonos időszakában 4,71 dollárral volt kevesebb.
Az év első kilenc hónapjában alacsonyabb mértékű volt a visszaesés: 2,7 dollárral 105,07 dollárra csökkent az északi-tengeri Brenthez képest alacsonyabb minőségű (kénes), oroszországi keverék nyersolaj átlagára éves összehasonlításban.
Idén októberben az Urals átlagára 86,38 dollárra esett a 2013. októberi 107,91 dollárról. Kedden 77,19 dollár volt.
Az év eleje óta a globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent könnyűolaj ára 26 százalékkal, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára pedig 22 százalékkal csökkent.
Szerdán már az ötödik egymást követő napon csökkentek a világpiaci olajárak, az amerikai olajtartalékok adataira várva. A Brent ára négy, a WTI-é pedig három éves mélypontra esett napközben. Délben a Brent decemberi szállításra hordónként 82,33 dollárra süllyedt, 49 centtel, 0,59 százalékkal esett az ára az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. Ugyanekkor a New York-i árupiac (NYMEX) elektronikus kereskedésében a WTI decemberi szállításra hordónként 0,35 százalékkal 76,92 dollárra süllyedt, 27 centtel vált olcsóbbá.
Az orosz költségvetés összeállításakor az Urals átlagárával számolnak. Az idei költségvetés 93 dolláros átlagáron alapul. A pénzügyminisztérium számításai szerint az olajár csökkenésében minden egyes dollár 70 milliárd rubeles bevételkiesést eredményez, a dollár rubelhez viszonyított árfolyamának erősödése viszont rubelenként 180-200 milliárd rubeles bevételemelkedést jelent.
Szakértők becslése szerint 75 és 80 dolláros olajár között van az a küszöb, amely alá zuhanva már veszteségessé válik a kőolajkitermelő vállalatok tevékenysége.(MTI)

Scroll To Top