Gyorsjelentés 2014 III: Magyar Telekom: kissé csökkenő árbevétel, növekvő profit a harmadik negyedévben

A Magyar Telekom 157,5 milliárd forint bevételt ért el az idei harmadik negyedévben, ami 0,5 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest, míg a cég adózott eredménye jelentősen nőtt: 14,6 százalékkal 10,66 milliárd forintra emelkedett.

Magyar-TelekomA telekommunikációs vállalat csütörtök hajnalban közzétett gyorsjelentéséből kiderül, hogy a hang- és a rendszerintegrációs/informatikai szolgáltatásokból származó bevételek csökkenését nagyrészt ellensúlyozta a mobilinternet- és a tv-bevételek növekedése, valamint a mobilkészülék-értékesítési bevételek emelkedése.
A portfolio.hu által megkérdezett elemzők átlagosan 156 milliárdos árbevételt és 10,6 milliárd forintos nettó profitot prognosztizáltak a harmadik negyedévre.
A konszolidált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült kimutatás szerint a társaság EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti) eredménye 5,2 százalékkal, 51,9 milliárd forintról 49,2 milliárd forintra csökkent, elsősorban a követelések értékvesztésének emelkedése és a végkielégítési költségek növekedése miatt.
Christopher Mattheisen vezérigazgató a közleményben sikeresnek nevezte a harmadik negyedévet, és kiemelte: Magyarországon a mobilforgalom növekedése mellett tovább nőtt az előfizetők száma és javult az ügyfélösszetétel, nőtt a szerződéses előfizetők aránya. Mindezek, valamint a változatlan végződtetési díjak és a mobilinternet-használat jelentős növekedése azt eredményezte, hogy 4 százalékkal nőtt az egy előfizetőre jutó mobil-átlagbevétel. Ezenkívül nőtt a Magyar Telekom piaci részesedése mind a vezetékes internet-, mind a tv-szegmensben – fűzte hozzá a vezérigazgató.
Hangsúlyozta: örömmel értesültek arról, hogy a magyar kormány visszavonta az internetadóra vonatkozó eredeti javaslatát.
A harmadik negyedéves jelentésből kiderül, hogy a cég 2014-ben a tavalyi, 637,5 milliárd forintos bevételhez, és 179,5 milliárdos EBITDA-hoz képest is legfeljebb 3 százalékos csökkenéssel számol.
A jelentés szerint az idei első kilenc hónapban a Magyar Telekom árbevétele 461,2 milliárd forint volt, 2,2 százalékkal alacsonyabb mint 2013 azonos időszakában.
A társaság részvényeseire jutó eredmény (nettó eredmény) 9,3 milliárd forintról 10,7 milliárd forintra nőtt, mivel az EBITDA csökkenését ellensúlyozta az értékcsökkenési és amortizációs költségek, valamint a nettó pénzügyi költségek csökkenése. (Az EBITDA egy százalékkal, 139,3 milliárd forintra csökkent idén január-szeptemberben).
Az egy részvényre jutó hozam 25,97 forint volt az idei első kilenc hónap alapján, szemben a tavalyi azonos időszaki 22,26 forinttal.
A működési eredmény csaknem 4 százalékkal emelkedett az első három negyedévben, így 65,4 milliárd forintot tett ki.
A szabad cash flow 17 milliárd forinttal, a 2013. évi első kilenc havi 7,2 milliárd forintról 24,2 milliárd forintra nőtt 2014 első kilenc hónapjában. A nettó adósságállomány a 2013. szeptember végi 368,2 milliárd forintról 418,4 milliárd forintra nőtt 2014. szeptember végére, ami tartalmazza az 58,65 milliárd forint frekvencialicensz-kötelezettséget, de még nem foglalja magában a jövőbeni éves frekvenciadíjak jelenértékének aktiválását, mivel ezt a körülbelül 39 milliárd forintos összeget 2014 negyedik negyedévében könyvelik majd le – olvasható a jelentésben.
Az első kilenc hónapban jelentősen csökkent a beruházásokra költött összeg: 56,6 milliárd forintot költött a Telekom, 54,3 százalékkal kevesebbet mint az előző év azonos periódusában.
A társaság július végén jelentette be, hogy 2015 végére 1700-zal csökkenti alkalmazottainak számát a hatékonyság javítása érdekében. A cég nettó 15 milliárd forint személyi jellegű megtakarítást vár az intézkedéstől az idén és jövőre, míg a végkielégítések 12 milliárd forintba kerülnek.
A Magyar Telekom részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik, a papír a szerdai kereskedést 1,75 százalékos emelkedéssel, 348 forinton zárta. Az elmúlt egy évben legalacsonyabb árfolyama 274, a legmagasabb pedig 384 forint volt. (MTI)

 

Scroll To Top