Tovább növekedtek a GKI ingatlanpiaci indexei

A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexének értéke októberben 109 ponton állt, 3 ponttal magasabban az előző, áprilisi értéknél, a teljes magyarországi ingatlanpiacot jellemző érték 105,5 pont, csaknem 3 ponttal magasabb a fél évvel korábbinál – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel.

A GKI évente kétszer szervez felmérést a vállalatok, az ingatlanokkal foglalkozó cégek (fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők), valamint a lakosság ingatlanpiaci terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. Az indexek viszonyítási alapja a 2006-2010 között regisztrált átlagos állapot. A 100-as érték reprezentálja a piaci átlagot, az e feletti érték ennél kedvezőbb, a 100 alatti érték ennél kedvezőtlenebb kilátásra utal.
A magyarországi ingatlanpiacon a “hat szűk esztendő” után 2014-ben komoly derűlátás bontakozott ki. Már az előző, áprilisi felmérés során is sokat javultak a várakozások a fél évvel korábbihoz képest. Ez a tendencia a jelen megkérdezés során is folytatódott, igaz, a javulás mértéke nagyjából a felére csökkent – áll a közleményben.
A felmérés szerint mind a fővárosra, mind az ország egészére vonatkozó index értéke megközelíti a válság előtti csúcspontot. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a piaci szereplők egy újabb aranykor bekövetkezését várják, csak a hazai ingatlanpiacnak a jelenlegihez képesti élénkülését valószínűsítik – áll a közleményben.
A GKI kutatói szerint a lakások és irodák piacán számottevő a kilátások javulása, a logisztikai szegmensben azonban inkább csak a vidéki válaszadók váltak optimistábbá, míg a kereskedelmi ingatlanok piacán egyáltalán nem javultak a várakozások. Az építési telkek piacán jórészt csak a fővárosban és közvetlen környékén érezhető némi mozgolódás.
A fővárosi lakáspiac – 5 pontos emelkedéssel – elérte a 110 pontos értéket. Országosan a 106 pontos érték emelkedett 108 pontra.
Az ingatlanos cégek egyértelműen fellendülést várnak a fővárosi panel lakásoknál, míg a családi házak iránti kereslet szerintük stagnál a következő 12 hónapban. Mind Kelet- mind pedig Nyugat-Magyarországon élénkül a paneles és nem paneles társasházi lakások piaca és szinten marad a családi házak iránti kereslet.
A tavaszi felmérésben ezer háztartásból 9 válaszolta azt, hogy biztosan épít vagy vásárol lakást. Októberben ez a szám 6-ra csökkent. A felújításnál-bővítésnél viszont a biztosan ezt megtevők száma 22-ről 23-ra emelkedett ezer háztartásonként ebben az időszakban.
A várakozások szerint a használt lakások ára várhatóan 0,7 míg az újaké 1 százalékkal emelkedik a következő 12 hónapban Budapesten. Az országos átlag 1,1 százalék a használt, és 1 százalék az új lakásoknál. A használt lakások árait a 2,2 százalékos Nyugat-magyarországi áremelkedés húzza fel.
Az építési telkek piacán – országosan – stagnál az ár, Budapesten 1,3 százalékos emelkedés, míg Nyugat-Magyarországon 1,5 százalékos csökkenés várható a következő 12 hónapban.(MTI)

Scroll To Top