Az ukrán válság megoldása a fő célja a most kezdődött szerb EBESZ-elnökségnek

Az ukrán válságra kíván megoldást találni idén Szerbia, amely január elsejével átvette az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét.

Ivica Dacic külügyminiszter – akinek országa nem is olyan régen még szintén fejtörést okozott a most irányítása alá került szervezetnek – kijelentette: azt szeretné, ha a 2015-ös esztendőben szerb közvetítéssel megoldódna az ukrajnai konfliktus. A szervezet csütörtöki közleményében azt írták: Dacic szerint az, hogy Szerbia – uniós tagjelöltként is – jó kapcsolatot ápol Oroszországgal, hozzájárulhat a válság kezeléséhez és az ellentétek feloldásához.
A szerb diplomácia vezetője az EBESZ-elnökséggel kapcsolatban kiemelte: január 15-én tartják meg az EBESZ Állandó Tanácsának első konferenciáját, és ezzel országa a gyakorlatban is megkezdi az elnöklést.
Dacic hozzáfűzte még, hogy az EBESZ-elnökség hatalmas kihívás Szerbia számára, de lehetőség is arra, hogy a meglévő politikai akaratot a szervezet céljainak megvalósítására használja fel. Szerinte amikor az EBESZ-nek megvan a kellő politikai támogatottsága, akkor jelentős mértékben hozzájárulhat a válságok kezeléséhez, illetve a regionális biztonsághoz. Szerbia pedig saját tapasztalatait is kamatoztatni tudja mint olyan ország, amely hosszan tartó összeütközésekből lábalt ki, és demokratikus átalakuláson ment át – utalt Dacic az 1991-1995-ös délszláv háborúra, valamint a 2000-ben létrejött úgynevezett demokratikus fordulatra, amikor az ellenzék megdöntötte a jugoszláv diktátornak is nevezett Slobodan Milosevic hatalmát.
Dacic emlékeztetett arra, hogy 2015 azért is fontos, mert akkor lesz a helsinki záróokmány meghozatalának 40. évfordulója. A helsinki folyamat során az érintett országok az emberi és kisebbségi jogokra vonatkozó normákat dolgoztak ki, valamint fegyverzetkorlátozási megállapodásokat kötöttek.
Jövőre Németország, 2017-ben pedig Ausztria lesz a soros EBESZ-elnök. Szerbia Svájcot váltotta.
(MTI)

Scroll To Top