Az ukrán gázadósság törlesztésének megkezdése esetén Oroszország hajlandó visszatérni a tárgyalásokhoz

Amennyiben Ukrajna gázadósságának legalább egy részét is törleszti, Oroszország hajlandó visszatérni a tárgyalásokhoz – jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő szerdán.

“Soha senki nem mondta azt, hogy azonnal adjanak 4 milliárd dollárt, de bizonyítsák be, hogy készek ezt megtenni, és ha ők legalább egy részét kifizetik, akkor az alapot ad a megbeszélésekre” – közölte újságírókkal az orosz miniszterelnök Gorkiban lévő rezidenciáján.
Dmitrij Medvegyev hozzátette, hogy Moszkva kész megvitatni a problémát, és azt hogyan támogassák “az ukránok életét”. Közölte, hogy még a saját érdekeiket is háttérbe helyezik annak megvitatása során, hogyan működjenek együtt a gázszállítás területén Ukrajnával. Szavai szerint pénzügyi segítségről lehet szó.
Az orosz kormányfő végül azt mondta: “reméljük, hogy európai barátaink rákényszerítik Ukrajnát arra, hogy legalább egy részét annak a pénznek, amit kaptak, a Gazpromnak utalják át.”
Medvegyev az utóbbi napokban Moszkvában elhangzottakhoz képest a legbékülékenyebb hangot ütötte meg az Ukrajnával fennálló gázvitában. Hétfőn ugyanis bejelentette, hogy Moszkva már június 3-án leállíthatja a gázszállítást Ukrajnába.
Az orosz kormányfő Alekszej Millerrel, a Gazprom elnökével folytatott megbeszélést követően azt mondta, hogy az állami energetikai cég május 13-i dátummal kiállítja a gázszámlát Ukrajnának a várható júniusi szállításokra vonatkozóan. Ha az összeg június 3-án délelőtt 10 óráig nem érkezik meg, akkor a szállításokat leállítják.
A számlát a Gazprom kedden eljuttatta Ukrajnának. Az orosz állami energetikai cégnél úgy gondolták, hogy a szomszédos ország júniusban napi 114 millió köbméter (a hónapban 3,42 milliárd köbméter) orosz földgázt importál majd 1,658 milliárd dollárért.
Orosz számítások szerint az ukrán gázadósság közel 3,5 milliárd dollár, de ezt Kijev nem ismeri el.
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a múlt héten utalta át Ukrajnának a 17 milliárd dolláros segélycsomag első, mintegy 3,2 milliárd dolláros részletét.(MTI)

Scroll To Top