Az OTP Bank 1 százalékos gazdasági növekedést vár az idén

Az OTP Bank elemzőinek előrejelzése szerint 2013-ban 1 százalékos gazdasági növekedés várható – mondta Wolf László, a bank vezérigazgató-helyettese pénteken Budapesten, a hitelintézet ügyféltalálkozóján.

Wolf László elmondta: az államháztartási hiány az idén nem haladja meg GDP-arányosan a 3 százalékos szintet.
Kiemelte: jelenleg kiváló az ország egyensúlyi helyzete, gond azonban, hogy a beruházási ráta a GDP-hez mérten aggasztóan alacsony.
Az OTP vezérigazgató-helyettese hangoztatta: kedvező fejlemény, hogy a magyarországi új autóipari kapacitások a hazai gazdasági növekedés motorjai lehetnek.
Wolf László hozzátette: a hitelintézet arra számít, hogy a beruházások nem bővülnek érdemben az idén, egyrészt a gyenge hitelkereslet, másrészt a válság miatt szigorodó banki feltételek következtében.
Kiemelte: a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitel programja kedvező válasz erre a helyzetre, amely segítheti a kis- és középvállalkozói szektor forráshoz jutását, de önmagában nem elegendő, mindenesetre jó irányban tett lépés.
A vezérigazgató-helyettes kérdésre válaszolva elmondta: tudomása szerint az unió valószínűleg nem fog kifogást emelni az MNB hitelprogramja ellen.
Kovács Pál, az OTP Bank kereskedelmi banki divíziójának ügyvezető igazgatója elmondta: a hazai faktoring piac forgalma 2003-tól 2012-ig megháromszorozódott, a Magyar Faktoring Szövetség adatai a 2012. évi bruttó faktorált forgalom 862 milliárd forint volt.
A faktoring szolgáltatásokat nyújtó cégek piaca azonban csupán néhány társaságra koncentrálódik, így a közel 60 vállalatból álló piac első öt szereplője a forgalom 70 százalékát, első tíz szereplője pedig a 93 százalékát mondhatja magáénak. Az OTP azt tervezi, hogy piacvezető pozíciót ér el ezen a területen – hangoztatta.
Hozzátette: a bank által kínált kereskedelmi faktoring olyan egyedülálló és komplex finanszírozási megoldásokat foglal magában, amelyek révén a vállalkozások rendkívül egyszerűen, akár 10 munkanap alatt, többlet biztosíték nyújtása és részletes hitelkérelmi vizsgálat nélkül finanszírozáshoz juthatnak.
Kiemelte: a finanszírozás mértéke a felajánlott vevőkövetelésektől függ, a bruttó követelés 80-100 százaléka között lehet. (MTI)

Scroll To Top