Az osztrák gáztőzsdén is nyújt klíringszolgáltatást a KELER KSZF

A KELER Csoport klíringszolgáltatásokat nyújtó tagja újabb külföldi szervezett energiapiacon, az osztrák gáztőzsdén nyújt általános klíringtagi szolgáltatásokat partnerei számára – közölte a Központi Elszámolóház és Értéktár Zrt. (KELER) kedden az MTI-vel.

A sikeres akkreditációval immár három magyarországi és három külföldi energiapiacon érhetők el a KELER KSZF szolgáltatásai: a hazai gáztőzsdén (CEEGEX) és kiegyenlítő gázpiacon (NFKP), a hazai áramtőzsdén (HUPX), a német (EEX) és az európai (EPEX) energiatőzsdén, és most már az osztrák gáztőzsdén (CEGH) is.
A meghatározó regionális szerepvállalásra törekvő klíringszolgáltató következő lépéseként a cseh energiatőzsdén (PXE) kíván általános klíringtagi szolgáltatást nyújtani, várhatóan 2013 negyedik negyedévétől.
A nemzetközi terjeszkedés mellett a KELER KSZF felkészül az európai uniós jogszabályok által támasztott kihívások kezelésére is. A klíringház energiapiaci partnerei számára is új kötelezettséget jelent majd szeptembertől az Európai Unió EMIR előírása, amelynek alapján minden, a szervezett piacon és tőzsdén kívül kötött (OTC) derivatív ügyletet jelenteni kell majd egy központi nyilvántartó rendszernek.
Az új adminisztratív kötelezettség teljesítéséhez már folyamatban van az informatikai alkalmazás fejlesztése a KELER-ben – mondta el a közleményben Mátrai Károly, a KELER KSZF Zrt. igazgatóságának tagja. A szakember becslése szerint az uniós kötelezettségre fejlesztett szolgáltatásnak köszönhetően akár 15-20 új partner is csatlakozhat a KELER csoporthoz. Egy központilag koordinált jelentési folyamat ugyanis jelentős adminisztrációs tehertől szabadítja meg a cégeket, amelyek nemcsak az elsődleges energetikai termékekre kötött (villamos energia, földgáz, szén, olaj), de akár a pénzügyi derivatív ügyleteket is egyszerűen jelenthetik majd a hatóságok felé az új rendszeren keresztül. (MTI)

Scroll To Top