Az Orbán-kormányt okolja a devizahitel-válságért az Együtt-PM

Az Együtt-PM választási szövetség véleménye szerint az “Orbán-kormány a hibás termék”, a kabinet okozza a devizahitel-válságot.

A szervezet az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében írta ezt, felszólítva a kabinetet: térjen vissza elődje, a “válságkezelő kormány” devizahiteleseket segítő intézkedéseihez, és erősítse vissza a forint árfolyamát arra a szintre, amivel a Bajnai-kormány azt 2010 tavaszán átadta.
A közleménnyel a Fidesz ügyvezető alelnökének szavaira reagáltak, aki azt mondta, kötelező érvényű, a devizahiteleket véglegesen kivezető, a bankrendszer stabilitását nem veszélyeztető megoldást tart szükségesnek. Kósa Lajos csütörtök este, a Hír TV Magyarország élőben című műsorában azt is hozzátette: rendkívül kockázatos lenne olyan eszközökkel élni, amelyeket a végtörlesztés vagy az árfolyamgát esetében alkalmaztak. “A napnál is világosabb, hogy hibás termékről van szó” – jelentette ki a devizahitelekről, és életszerűtlennek, rossz megközelítésnek tartotta az árfolyamkockázat beépítését a lakossági hitelekbe. “A Gyurcsány-Bajnai-kormány nagy bűne, hogy a problémát elengedte, a nyakunkra hozta ezt a csapdát” – jelentette ki Kósa Lajos.
Az Együtt-PM azt közölte: az “Orbán-Simicska-rezsim” vezető politikusainak állításaival szemben a devizahitelezést az első Orbán-kormány tette lehetővé, a törlesztő részletek pedig nem a gazdasági világválság miatt szálltak el, hanem Orbán Viktor “gazdaságpolitikai kuruzslása következtében”. Most tehát az vádol mást, aki a válságot okozta és az ígér megoldást, aki eddig csak súlyosbította a bajt – fogalmaztak.
Hozzátették: az egyik legsúlyosabban eladósodott magyar nagyváros, Debrecen első embere – “a többi fideszes politikushoz hasonlóan” – hátrafele mutogatott, a saját pártja felelősségéről hallgatott, ezúttal azonban a bankrendszer stabilitásáért is aggódott. Ezt különösen figyelemre méltónak tartják egy olyan párt “erős emberétől”, amely “eddigi gazdaságellenes politikájával két vállra fektette a magyar bankrendszert és gyakorlatilag ellehetetlenítette a hitelezést”. Hangsúlyozzák, Kósa Lajos arról sem beszélt, hogy még a Magyar Nemzeti Bank tanulmánya is kimutatja: a hitelesek a 2010-es kormányváltásig jobban jártak a devizahitellel, mint a forinthitellel. A forintárfolyam ugyanis akkor kezdett mélyrepülésbe, “köszönhetően a megbízhatatlan és kiszámíthatatlan kormányzás megkezdésének” – közölték.(MTI)

Scroll To Top