Az online fizetési szolgáltatók közül a Barion készült fel elsőként a PSD2 erős ügyfélhitelesítésre Magyarországon

Szeptember 14-én hazánkban is életbe lép a PSD2 EU direktíva részeként az erős ügyfélhitelesítésre (SCA) vonatkozó szabályozás, mely alapjaiban változtatja meg az online bankkártyás fizetések menetét. A Barion az online fizetési szolgáltatók közül Magyarországon elsőként és egyelőre egyedüliként kapta meg a két nagy nemzetközi kártyatársaság megfelelőségi tanúsítványát. Ezzel biztosítva online fizetési rendszerének zavartalan működését az erős ügyfélhitelesítési szabályozás bevezetését követően is.

 

Jelentős változást hoz mindennapjainkba 2019. szeptember 14-től a PSD2 (payment services directive) részeként bevezetésre kerülő erős ügyfélhitelesítési (SCA) szabályozás, melynek célja, hogy növelje a pénzügyi rendszer biztonságát. A fenti dátumot követően kizárólag azok a pénzügyi szolgáltatók folytathatják tevékenységüket, melyek mindenben megfelelnek a direktíva előírásainak.

 

„A Barion idejekorán elkezdte a felkészülést az erős ügyfélhitelesítés bevezetésére. Rendszerünk ennek köszönhetően a hazai szolgáltatók közül elsőként kapta meg a két nagy kártyatársaságtól az előírásoknak megfelelő 3D Secure 2 szabvány teljesítésére vonatkozó megfelelőségi tanúsítványt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Barion rendszere szeptember 14-ét követően is zavartalanul üzemel majd” – hívta fel a figyelmet Kiss Sándor, a Barion Payment Zrt. alapitó-vezérigazgatója.

 

Jön az erős ügyfélhitelesítés az online fizetések terén is

 

Az európai uniós előírás lényege, hogy mind a bolti egyérintéses, mind az online bankkártyás fizetések esetén szükség lesz az úgynevezett kétfaktoros azonosításra. Ezt azt jelenti, hogy a jövőben az e-kereskedelemben, illetve minden online fizetési tranzakció során az ügyfeleknek az alábbi háromból legalább két faktort meg kell adniuk az ügyfélazonosítás érdekében.

 

A három faktor:

 

  • valamilyen ismeret, amit csak az ügyfél tud (PIN-kód, jelszó),
  • valamilyen eszköz, amit csak az ügyfél birtokol (chipkártya, mobiltelefon, okostelefon, token, vagy más hardver),
  • valamilyen biológiai tulajdonság, amely csak az adott ügyfélre jellemző (ujjlenyomat, archáló, hangminta, írisz, retina, de akár mozgás, vagy akár a telefon jellemző használata, mozgatása).

 

A jövőben tehát csak akkor lesz érvényes egy online fizetés, ha a bankkártya tulajdonosa a fentiek közül legalább két faktorral bizonyítja, hogy valóban ő vásárol.

 

A Barion rendszerével csökkenthető a kosárelhagyások aránya

A bankkártya kibocsátók, tehát a bankok azonban bizonyos esetekben az e-kereskedők számára felmentést adhatnak az erős ügyfélhitelesítés alól. Ilyen eset lehet, ha alacsony összegű tranzakcióról van szó, illetve, ha a kártyakibocsátó bank biztonsági szempontjai alapján megbízhatónak tartja a tranzakciót (pl. rendszeres vásárlás az adott kereskedőtől vagy ha a fizetési szolgáltató tranzakció elemzési rendszere már biztonságosnak találta azt). A Barion több, mint 5000 e-kereskedelmi partnere, köszönhetően a Barion Pixel tranzakcióanalitikai és csalás megelőző rendszerének, kérheti a kártyakibocsátótól, hogy az adott tranzakció mentesüljön a kétfaktoros ügyfélazonosítás alól. Ezzel megtartva az online fizetések gyorsaságát és gördülékenységét a szigorodó szabályozási környezetben is, mellyel a kereskedők ellensúlyozhatják az erős ügyfélhitelesítés miatt várhatóan növekvő kosárelhagyási arányt (be nem fejezett vásárlások arányát).

 

 

 

 A Barionról :

A Barion forradalmian új elektronikus fizetési módokkal foglalkozó pénzügyi startup, mely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy az elektronikus vásárlásokból több bevételre tegyenek szert. A Barion egyedi kombinációja a legfejlettebb technológiának, a kiemelkedő felhasználói élménynek és egy olyan üzleti modellnek, mely az eladókat és a vevőket egyaránt jobban szolgálja. A Barion internetes, mobil és mobil közösségi fizetési módokat biztosít, bevételekre pedig a tranzakciós jutalék felszámolása helyett elsősorban a fizetések során összegyűjtött adatvagyon felhasználásával tesz szert. A Barion fizetési mód jelenleg Magyarországon üzemel, népszerűsége exponenciálisan növekszik.

A Barion rendszert a Barion Payment Zrt. mint – eddig hazánkban egyetlen engedélyt kérő és kapó – elektronikuspénz-kibocsátó intézmény üzemelteti. Az egész Európai Unióra érvényes MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013, intézményi azonosító: 25353192.

 

www.barion.com/hu

 

Technológiai háttér-információ

 

A Barion Smart Gateway fizetőkapu integrációja a REST API-nak köszönhetően rendkívül egyszerű. A fizetési tranzakciók részleteit JSON formában kell megadni, ami laikusok által is jól olvasható. Az API hívásokat 2048 bites TLS titkosítással védett csatornán kell intézni. A REST API egyik előnye, hogy minden létező platformról meg lehet hívni, legyen az PHP, .NET, Java vagy bármi más, illetve minden mobil platform támogatja, így az Android, iOS, Windows is. A Barion API dokumentációja egy wikiben érhető el online, folyamatosan frissítve.

A fizetés egy tranzakció indításból, a vevő adatainak bekéréséből, és a tranzakció eredményének lekérdezéséből áll. A webes felület asztali gépeken és mobilokon is egyaránt működik, teljesen reszponzív. Ha a mobil vásárlónak a Barion app is telepítve van, a fizetés még egyszerűbb. Ha nincs telepítve, akkor a mobil webes fizetőkapun tud fizetni.

Az integrációhoz egy sandbox szerver használható, amely az éles Barion szerver 100%-os másolata, azaz minden ugyanúgy működik benne, csak éppen játékpénzzel, és a hozzá tartozó teszt bankkártyával. A teszt szerver éjjel-nappal működik, jobban igazodik a fejlesztők munkaidejéhez. A teszt szerveren ugyanúgy bárki regisztrálhat, mint az élesen, így a fejlesztést bármikor meg lehet kezdeni, nem szükséges heteket várni a szerződéskötésre.

A fejlesztőket e-mailes, telefonos support várja, de Facebook csoportban is kérhetnek tanácsot egymástól.

https://docs.barion.com

Scroll To Top