Az MNB javaslatai a bankkártya-használat fellendítésére

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) három, plusz egy elemből álló javaslatcsomagot dolgozott ki a hazai bankkártya-használat fellendítésére, a bankkártya-piac bővítésére – mondta Varga Lóránt, az MNB pénzforgalmi tanácsadója azon a keddi budapesti szakmai fórumon, amelyet a Napi Gazdaság című napilap rendezett a magyarországi kártyapiac jövőjéről.

A jegybank szakértője szerint a kártyás fizetések bővítéséhez egyrészt szükség lenne a belföldi tranzakciók után felszámított bankközi jutalék csökkentésére, másrészt a bankkártyás fizetési terminálok, szaknyelven a POS-ek elterjesztésének állami támogatására úgy, hogy nagyjából biztosítható legyen a kártyalehúzókat tekintve az országos lefedettség. Ezen túl a gazdasági élet bizonyos szektoraiban be lehetne vezetni a bankkártyák kötelező elfogadását.
Negyedik elemként a jegybank szerint alkalmazni lehetne azt az egyes uniós országokban már ismert előírást, hogy bizonyos összeghatár felett kötelező legyen a bankkártyás fizetés – mondta a jegybanki szakértő.
Varga Lóránt kiemelte: a javaslatcsomag alapvető célja az, hogy Magyarországon jelentősen visszaszorítsák a készpénz-használatot, mert annak jelentősek az össztársadalmi költségei.
Kifejtette: a POS-ek elterjesztéséhez 2-4 milliárd forint állami támogatást kellene adni a kereskedőknek, lehetőleg uniós forrásból, mivel a hazai bankkártya-piacon az elfogadói hálózat nem eléggé fejlett.
Elmondta továbbá: a jegybanki szakértők szerint a mostani bankközi jutalékszintet egyharmadára kellene mérsékelni, el kellene érni, hogy a belföldi bankközi jutalék ne legyen nagyobb, mint a mostani, határon átnyúló szolgáltatások után fizetett bankközi jutalék, szaknyelven interchange díj. Hozzátette: a javaslatcsomagról egyeztetnek a Nemzetgazdasági Minisztériummal és a nemzeti fejlesztési tárcával is.
A javaslatokat a pódiumbeszélgetés résztvevői eltérően ítélték meg. Hemberger András, a MasterCard Europe igazgatója szerint 2008 óta csökkennek az interchange díjak, napjainkra megfeleződtek, így nem időszerű a díjak további mérséklése, a bankközi jutalék alakulását egyébként is a piacra kellene bízni.
Kiss Ede, a Visa Europe Magyarországért felelős igazgatója amellett érvelt, hogy versenysemleges helyzet alakuljon ki Magyarországon. Elmondta: a bankközi jutalékok közötti különbség miatt a Visa magyarországi piaci részesedése jelentősen csökkent az elmúlt időszakban, így a díjak tervezett csökkentése miatt többségében támogatta a javaslatokat.
Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta: az egyik legnagyobb probléma, hogy a kereskedők számára egy ezer forintos fizetésnél a készpénz elfogadása lényegesen kevesebbe kerül, mint a kártyaelfogadás. Kiemelte: mintegy 8-10-szeres költsége is lehet a kártyaelfogadásnak a készpénzzel szemben, így a kereskedelmi cégek nem érdekeltek a kártyás fizetések növelésében.
Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség területi vezetője elmondta: meg kellene várni a bankközi jutalékokkal kapcsolatban az Európai Bizottság jogalkotási tervezetét, amely júniusban várhatóan napvilágra kerül és amely iránymutatás lesz az országhatáron belüli és a határokon átnyúló viszonylatban is. (MTI)

Scroll To Top