Az MNB felfüggesztette a FuturAqua Nyrt. részvényeinek nyilvános forgalomba hozatalát

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felfüggesztette a FuturAqua Nyrt. alaptőke-emelés során kibocsátandó részvényeinek forgalomba hozatalát és 5 millió forint összegű felügyeleti bírságot szabott ki, mivel a társaság nem tett eleget a nyilvános forgalomba hozatal során alkalmazandó jogszabályi előírásoknak – jelentette be szerdán a jegybank.

A felfüggesztés addig tart, amíg a tőzsdei kibocsátó a jogszabályoknak megfelelő, jóváhagyott minimum tájékoztatóját a nyilvánosság számára elérhető módon közzé nem teszi.
A kibocsátó 2022. június 29-én zártkörű részvénykibocsátás keretében történő alaptőke-emelésről döntött – idézte fel az MNB. A kibocsátó rendkívüli tájékoztatásában hívta fel a részvényeseket jegyzési elsőbbségi joguk gyakorlására.
Az MNB azonban megállapította, hogy a társaság ezen tájékoztatása nyilvános ajánlattételnek, maga a folyamat pedig nyilvános forgalomba hozatalnak minősül. Értékpapírok nyilvános forgalomba hozatalát megelőzően, de legkésőbb annak kezdetekor a kibocsátónak tájékoztatót, vagy úgynevezett minimum tájékoztatót kell közzétenni, amelyet az MNB előzetesen jóváhagyott. Ezen kötelezettségének a FuturAqua nem tett eleget. A kibocsátó pusztán a jegyzési elsőbbségi jog biztosítására tekintettel nem mentesül automatikusan a (minimum) tájékoztató készítési kötelezettség alól – szögezte le az MNB.
Az MNB figyelmeztette a FuturAquát a jogszabályok betartására, felszólította a szükséges minimum tájékoztató elkészítésére és közzétételére, aminek teljesítéséig felfüggesztette a kibocsátással érintett értékpapírjainak nyilvános forgalomba hozatalát. Emellett 5 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére is kötelezte a társaságot.

A jegybank súlyosító körülményként értékelte a kibocsátó részvényeinek közkézhányadát és hogy a minimum tájékoztató közzétételének elmulasztása súlyos mértékben sérti a befektetők transzparens és időben történő tájékoztatáshoz való alapvető érdekét.(MTI)

Scroll To Top