Az MNB a fenntarthatóságot kiemelő uniós rendeletről tájékoztatta a bankok vezetőit

Hatályba lépett a pénzügyi szolgáltatási ágazatban a fenntarthatóságot érintő közzétételekről szóló uniós rendelet (SFDR) – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új vezetői körlevelében, amelyről az MTI-t hétfőn tájékoztatta.

Kiemelték: az SFDR célja, hogy a pénzügyi piaci szereplők integrálják a fenntarthatósági kockázatokat a folyamataikba, figyelembe vegyék a fenntarthatóság szempontjából káros hatásokat, valamint növeljék a pénzügyi termékek átláthatóságát.
Az új jogszabály segíti a könnyebb eligazodást fenntarthatósági szempontból a befektetési termékek között – ismertette az MNB. A termékeket három kategóriába – ESG termék, fenntartható befektetés, illetve „minden más termék” – kategóriába sorolja a rendelet – tették hozzá.
Az MNB kiemelte: a hazai befektetési alapok az eddigi besorolási kategóriák (részvény, kötvény, abszolút hozamú) mellett tavaly október óta az ESG minősítést is feltüntethetik. Az ESG a környezeti, társadalmi fenntarthatósági és felelős vállalatirányítási („environmental, social, governance”) szempontokat figyelembe vevő tőkepiaci befektetéseket jelenti – tették hozzá.

Magyarországon az összes befektetési alap közül vagyonarányosan jelenleg még csak mintegy 0,5 százaléknyi az ESG tematikájú vagy a fenntarthatóságot kifejezetten célul kitűző alapok aránya – mutattak rá utalva arra, hogy van tér az előrelépésre. Európa számos államában már évek óta igen dinamikusan nő az ilyen típusú befektetések aránya – tették hozzá.(MTI)

Scroll To Top