Az IMF rontotta globális növekedési előrejelzését

Borúsabb képet fest a világgazdaság idei és jövő évi teljesítményének alakulásáról a Nemzetközi Valutaalap (IMF), mint áprilisi prognózisában, elsősorban néhány kulcsfontosságú feltörekvő gazdaság belső keresletének gyengesége és növekedésének lelassulása, továbbá az eurózóna elhúzódó recessziója miatt.

Az IMF kedden közétett, az áprilisi jelentést frissítő előrejelzésében kevés kivétellel az összes ország és országcsoport idei és jövő évi gazdasági növekedési ütemét 0,2-0,8 százalékponttal alacsonyabbnak jósolja, megjegyezve, hogy a fejlődést komoly kockázatok terhelik.
A legnagyobb feltörekvő gazdaságok növekedése továbbra is elmarad a várakozásoktól infrastrukturális problémák, a külső kereslet és a nyersanyagárak csökkenése, továbbá a pénzügyi stabilitást övező aggodalmak miatt. A kilátásokat rontó tényezők közt az IMF azt is kiemeli, hogy az eurózóna recessziója mélyebb, mint korábban várták, és az amerikai gazdaság is lassúbb ütemben fejlődött, mert a költségvetési korlátozások részben semlegesítették a háztartások keresletének bővülését.
A kilátásokat bizonytalanná teszi, hogy ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed felhagy gazdaságösztönző monetáris politikájával, megfordulhat a tőkeáramlás iránya, ami visszavetheti a feltörekvő és fejlődő térségek növekedését.
A felülvizsgált jelentés hangsúlyozza, hogy szükség van monetáris politikai stimulusra mindaddig, amíg meg nem teremtődnek a fellendülés szilárd alapjai. Az e politikáról való esetleges letérés világos kommunikációja csökkentheti a globális pénzpiacok kilengéseit – emeli ki az IMF.
Összességében a valutaalap arra számít, hogy a világgazdaság az idén 3,1 százalékkal, jövőre pedig 3,8 százalékkal bővül, 0,2 százalékponttal alacsonyabb ütemben, mint áprilisban prognosztizálták.
Az eurózónában folytatódik a recesszió, az övezet hazai összterméke (GDP) az idén 0,6 százalékkal zsugorodik a korábban előrejelzett 0,4 százalék helyett, és jövőre is csak 0,9 százalékkal növekszik.
Az amerikai gazdaság az idén 1,7 százalékkal, jövőre 2,7 százalékkal bővül, 0,2 százalékponttal szerényebb ütemben, mint korábban várták.
A feltörekvő piacok és a fejlődő gazdaságok összességében 5 százalékkal illetve 5,4 százalékkal növekszenek az idén és jövőre, az IMF 0,3 százalékponttal rontotta a prognózist.
A Közép-Kelet-Európára vonatkozó előrejelzés nem változott, az IMF az idén 2,2 százalékos, 2014-ben pedig 2,8 százalékos növekedést vár. Az orosz GDP az idén 2,5 százalékkal, jövőre 3,3 százalékkal nő, míg áprilisban még 3,4, illetve 3,8 százalékra számítottak.
A fejlődő ázsiai gazdaságok az idén 6,9 százalékos, jövőre pedig 7 százalékos növekedést mutatnak fel. Ezen belül a kínai GDP idei növekedésére vonatkozó előrejelzését 8,1 százalékról 7,8 százalékra, a 2014. évit pedig 8,3 százalékról 7,7 százalékra szállította le az IMF.
Mindezzel párhuzamosan a világkereskedelem is csak 3,1 százalékkal bővül az idén a korábban várt 3,6 százalék helyett, ezzel szemben a 2014-re vonatkozó prognózist 5,3 százalékról 5,4 százalékra javította a valutaalap.(MTI)

Scroll To Top