Az idén 48 milliárd forint tőke érkezett a magyar kereskedelmi ingatlanpiacra

Július végéig 163 millió euró (48 milliárd forint) befektetés érkezett a magyarországi kereskedelmi ingatlanpiacra, nagy része az intézményi szektorból – közölte a CBRE nemzetközi ingatlan-tanácsadó csütörtökön az MTI-vel.

Ezen felül 40-50 millió euróra (12-15 milliárd forintra) becsülhető az az összeg, amit jó elhelyezkedésű, üres ingatlanokra – telkekre, bérlő nélküli irodaházakra – költöttek befektetési céllal, vagy pedig saját használatra történő vásárlással a befektetők.
Ami pedig Európát illeti: az idei második negyedévben a tranzakciók összértéke 32,6 milliárd euró volt, ami 22 százalékkal több, mint a tavalyi második negyedév teljesítménye, és 6 százalékkal felülmúlja az első negyedév befektetéseit. Így Európa 2007 óta a legjobb negyedévet tudhatja magáénak – áll a közleményben.
Az Európán kívülről érkező intézményi befektetők egyre fontosabb szerepet játszanak a kontinensen: 2013 első felében hozzájuk tartozott a tranzakciók 28 százaléka, míg 2012 hasonló időszakában még csak 19 százalék volt az arány.
A nem európai befektetők csoportjában a teljes piac egyre nagyobb, ma 13 százaléka köthető észak-amerikai befektetőkhöz, hozzájuk tartozik a határon átnyúló tranzakciók 24 százaléka.
A közel-keleti vásárlók is egyre érdeklődőbbek: övék a piac 9, a határon átnyúló tranzakciók 21 százaléka. A közel-keleti tőke általában intézményi befektetőktől érkezik, a vásárlások közel fele állami alapokhoz köthető.
Európán belül a német befektetők maradtak a legjelentősebb vásárlók: a német nyílt végű befektetési alapok jóval több mint 1 milliárd euróért vásároltak ingatlanokat.(MTI)

Scroll To Top