Az export 5,1 százalékkal bővült Kínában

A vártnál erősebb júliusi külkereskedelmi adatokat ismertetett a kínai fővámhivatal csütörtökön. Az export éves összehasonlításban 5,1 százalékkal bővült, míg az import 10,9 százalékkal emelkedett.

Az export júniusban 17 hónap után első alkalommal csökkent (3,1 százalékkal), emiatt az elemzőket némileg meglepték a friss számok. Az importban ugyancsak nem várt nagyságrendű volt az emelkedés, ami miatt a kereskedelmi többlet az előre jelzettnél alacsonyabb lett, 17,8 milliárd dollár. A kereskedelmi forgalom júliusban 7,8 százalékkal nőtt.
A Kína és az Európai Unió közötti kereskedelem a múlt hónapban 5 százalékkal bővült, míg a kelet-ázsiai ország második legnagyobb partnerével, az Egyesült Államokkal 10 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolított, mint egy évvel korábban. Az ASEAN (Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége) tagországaival 13,1 százalékkal nőtt a forgalom, míg Japánnal 6,1 százalékkal csökkent.
A teljes exporton belül az elektronikai és gépipari termékek kivitele 4 százalékkal emelkedett éves bázison, arányuk a teljes kivitelen belül meghaladta az 55 százalékot.
Szakemberek szerint a világ második legnagyobb gazdaságának látványos megtorpanása után, a magára találás jeleivel, a helyzet némi derűlátásra ad okot. Ez a térségbeli tőzsdék mutatóin máris meglátszott. A hírek hatására a londoni fémtőzsdén a réz ára is két hónap legmagasabbjára ugrott, a Brent olaj ára 108 dollárra nőtt négy nap csökkenése után.(MTI)

 

Scroll To Top