Az Európai Unió lezárta a Spanyolországgal szembeni túlzottdeficit-eljárást - Gazdasagportal.hu

Az Európai Unió lezárta a Spanyolországgal szembeni túlzottdeficit-eljárást

Lezárta a Spanyolországgal szembeni túlzottdeficit-eljárást pénteken az Európai Unió, megerősítve, hogy Madrid hosszú évek után a bruttó hazai termék (GDP) három százaléka alá tudta szorítani költségvetési hiányát.

Spanyolország 2009 februárja óta állt túlzottdeficit-eljárás alatt, eredetileg 2012-re kellett volna az uniós szabályok szerint megszabott szintre mérsékelnie a költségvetési hiányt, a határidőt azonban négyszer is meg kellett hosszabbítani.
A legfrissebb adatok szerint a spanyol költségvetési hiány tavaly a GDP 2,5 százalékát tette ki, így több mint tíz év után először alatta maradt a 3 százalékos uniós határértéknek. Az Európai Bizottság azt várja, hogy a mutató idén 2,3 százalékra, jövőre pedig 2 százalékra csökken.

Spanyolországban az államadósság szintje a GDP mintegy 97,1 százalékát tette ki 2018-ban, ami az egyik legmagasabb érték az euróövezetben.
A gazdasági válság kitörése után, 2011-ben még 24 tagország ellen folyt ilyen eljárás, utolsóként Spanyolországgal szemben szűnt meg a tagállamok pénzügyminisztereit tömörítő tanács pénteki döntésével. Olaszország ellen azonban ismét elindulhat a túlzottdeficit-eljárás, miután a múlt héten erre tett javaslatot az Európai Bizottság.(MTI)

Scroll To Top