Az Európai Beruházási Bank csoportja 891 millió euróval finanszírozta tavaly a magyarországi fejlesztéseket

Az Európai Beruházási Bank csoportja (EBB – angol rövidítéssel EIB) 891 millió euróval finanszírozta tavaly a magyarországi fejlesztéseket – mondta az EBB alelnöke sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Vazil Hudak sorozatban az ötödik rekordévnek nevezte a tavalyit az EBA ( az EBB csoporthoz tartozó Európai Beruházási Alap) magyarországi tevékenységében, mivel az EBA által finanszírozott összeg a megelőző évhez képest kétszeresére, 144 millió euróra nőtt.
Hozzátette: rekordnagyságú összegről, 355,4 millió euróról írt alá megállapodást az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) is; a szerződések együttesen 225 millió euró finanszírozással segítik a magyarországi régiók felzárkózását, gyorsabb kohézióját.
Az alelnök jelezte: az EBB csoport magyarországi tevékenységeinek kulcsterületei a közlekedés, az energiaügy, a szociális ágazat és a városi infrastruktúra volt.
Az EBB csoport magyarországi finanszírozásra fordított összege az EBB hiteleiből, valamint az EBA tőkebefektetéseiből és garanciáiból adódott össze, az előbbi 747 millió eurót, az EBA befektetései és garanciái 144 millió eurót tettek ki.

Az EBB tavalyi magyarországi hitelkihelyezése az előző évhez képest 6,4 százalékkal 747 millió euróra nőtt, ezzel az országban tíz projekt végrehajtását segítette a bank. Az EBB csoport által biztosított finanszírozás nagyrészt a közlekedési beruházásokat támogatta (276 millió euró összeggel) és az energia területét (146 millió euróval), emellett a szociális ágazat fejlesztéséhez járult hozzá (142 millió euróval) és a városi infrastruktúra fejlesztését szolgálta (85 millió euróval).
Az alelnök jelezte: a magyarországi régiók kohéziójának felgyorsítása érdekében az EBB 225 millió euró értékben hat projektet írt alá a bank magyarországi kohéziót támogató csomagja keretében, amelynek keretösszege a 2014 és 2020 közötti időszakra 725 millió eurót tesz ki. Ezzel az összeggel a bank szolgáltató szektorbeli beruházásokat, a víz- és csatornahálózat, a közlekedés fejlesztését, a szilárd hulladék hasznosítása és az energiaügy területén megvalósuló beruházásokat támogatja.
Az Európai Beruházási Bank (EBB) az Európai Unió hosszú lejáratú hitelezéssel foglalkozó pénzintézete, amelynek tulajdonosai az uniós tagállamok. Hosszú lejáratú finanszírozást biztosít pénzügyi szempontból kedvező beruházásokhoz, hozzájárulva ezzel az EU szakpolitikai céljainak megvalósításához.(MTI)

Scroll To Top