Az európai autógyárak hozták a legjobb befektetői értéknövekedést tavaly.

A reálgazdasági válság és a befektetői válság két különböző dolog: az európai autógyártók részvényei bizonyultak a legjobb autóipari befektetésnek 2012-ben, miközben a kontinens autópiacán recesszió lett úrrá.

A gazdasági bizonytalanság és a kemény átszervezések ellenére az európai autógyártók és autóipari beszállítók produkálták a legjobb részvényesi értéknövekedést az iparában tavaly – írja az Automotive News Europe szakmai hírportál.
A Volkswagen a decemberrel zárt 12 hónapban kiemelkedő eredményt ért el: 64,5 százalékos értéknövekedést produkált részvényeseinek az „Automotive News/PwC Shareholder Value Index” szerint.
A második legjobb részvényesi értéknövekedést a Renault érte el, 60,4 százalékosat, a BMW pedig a harmadik lett a rangsorban 49,1 százalékkal.
Az európai autóeladások tavaly 8 százalékkal csökkentek.
A részvényesi értéknövekedési index a vizsgált periódus elején részvénybe befektetett 100 dolláros összeg értéknövekedését mutatja.
Hároméves periódusra visszatekintve a BMW részvényesi értéknövekedési indexe érte el a legjobb eredményt 125,6 százalékkal, szemben a 40,2 százalékos iparági átlaggal.
Az autóipari beszállítók között is európai vállalatok vezették a részvényesi értéknövekedési rangsort 2012-ben. Az élre a német Continental került 89,7 százalékkal. Hároméves periódusra vonatkozóan pedig a francia Plastic Omnium Co. került az élre 256,5 százalékkal, szemben az iparág 43,3 százalékos hároméves átlagával.
A tőzsdén jegyzett autóalkatrész kiskereskedelmi vállalatok között az amerikai Lithia Motors Inc. került az élre 2012-ben 74 százalékos, három év alatt pedig 377,1 százalékos befektetői értéknövekedéssel. A Lithia 87 áruházat tart fenn az Egyesült Államok 11 tagállamában. (MTI)

Scroll To Top