Az euróövezeti feldolgozóipari BMI 15-havi csúcsra emelkedett

Májusban 15-havi csúcsra emelkedett az euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index, de a mutató továbbra is az ágazat visszaesését jelző 50 pontos szint alatt van – közölte végleges adatait hétfőn a Markit piackutató.

Az euróövezeti feldolgozóipari ágazat teljesítményét 6-9 hónapra előrevetítő mutató értéke 48,3 pont volt májusban a végleges adatok szerint. A májusi előzetes becslés szerint 47,8 pontot várt a Markit az áprilisi végleges 46,7 pontot követően.
A mutató 50 pont feletti értékei a vizsgált ágazat teljesítményének bővülését, az az alattiak annak visszaesését jelzik.
A végleges adatok szerint a német feldolgozóipari mutató 49,4 pont, a francia 46,4 pont, a spanyol 48,1 pont, míg az olasz 47,3 pont volt.
„Jóllehet az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye továbbra is esett májusban, megnyugtató látni, hogy a visszaesés üteme ilyen mértékben mérséklődött” – értékelt Chris Williamson, a Markit vezető elemzője. A feldolgozóipar azonban még nem stabilizálódott, így továbbra is visszahúzza a gazdaság teljesítményét – tette hozzá.
Az elemző szerint a mutató továbbra is 0,2 százalékos gazdasági visszaesést jelez a második negyedévre, így egymást követő hetedik negyedévben is negatív negyedéves GDP-adat lehet az euróövezet egészében.
Chris Williamson szerint a legnagyobb aggodalomra továbbra is a francia gazdaság teljesítménye ad okot, hiszen a spanyol és olasz gazdaságnál is nagyobb volt a visszaesése idén. A térség továbbra is a növekvő munkanélküliség és az alapvető deflációs nyomás kettős problémájával szembesül – mondta. (MTI)

Scroll To Top