Az EU hat hónappal meghosszabbítja az orosz, illetve oroszbarát személyek elleni szankciókat

Az EU hivatalosan is meghosszabbította hétfőn azoknak a szankcióknak a hatályát, amelyeket orosz, illetve oroszbarát ukrán természetes vagy jogi személyekkel szemben rendeltek el korábban az Ukrajna elleni orosz agressziós cselekmények miatt.

A tagországoknak az unióhoz rendelt nagykövetei már szeptember 2-án megállapodtak a szeptember 15-ig érvényben levő szankciós intézkedések hat hónappal történő, vagyis jövő március 15-ig tartó meghosszabbításában.
A 149 természetes és 37 jogi személy elleni korlátozó intézkedések lényegi eleme az, hogy zárolták az érintettek Európában fellelhető javait – legfőképpen bankszámláit, bizonyos esetekben ingatlanait vagy más vagyontárgyait. A természetes személyek ezen túlmenően nem utazhatnak be az EU-tagországokba.
Az érintettek közt található Arkagyij Bahin orosz védelmi miniszterhelyettes, illetve Arkagyij Rotenberg üzletember, Vlagyimir Putyin orosz elnök korábbi dzsúdópartnere, a jogi személyek közt pedig a Rosszija Bank.
Nem ebbe a szankciócsoportba tartozik az Oroszországgal szemben érvényesített, egyes szektorokra – egyebek közt az olajiparra – célzott gazdasági korlátozó intézkedések sora, aminek a hatályát már a nyáron meghosszabbították.(MTI)

Scroll To Top