Az ESMA elnöke szerint fontos a szabályozott piacok szerepének megerősítése

Meg kell erősíteni a szabályozott piacok fontos funkcióit, így az ármegállapítást és a piaci transzparenciát – mondta Steven Maijoor, az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) elnöke szerdán Budapesten.

Az európai hatóság elnöke a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) meghívására tartott előadáson hangsúlyozta: vannak olyan helyzetek, amelyekben ésszerű, hogy a szabályozatlan piacon történik a tranzakció, mert más esetben nagy hatással lenne a piaci árfolyamokra. Az a lényeg, hogy az ilyenek csak kivételek legyenek – mutatott rá.
Steven Maijoor szerint a probléma – amely összefügg a térségi részvénypiacok forgalmának csökkenésével – abból az átfogóbb szempontból is fontos, hogy Európában meg kell erősíteni a tőkepiac szerepét a vállalati finanszírozásban. Véleménye szerint Európa mindig is bankorientált rendszer lesz, de érdemes elgondolkozni azon, hogy miként lehet elmozdulni a tőkepiaci finanszírozás irányában.
Az európai bankközi kamatlábak manipulációjával kapcsolatosan jelezte, hogy az Európai Bizottság elkezdte kidolgozni az erre vonatkozó egységes szabályozást, de legalább két év kell addig, amíg ez végigfut a törvénykezési folyamaton.
Az ESMA ezzel párhuzamosan alapelveket fogalmaz meg, amelyek biztosítják a banki adatszolgáltatás minőségét és helyes módszertanát. “Ezek önkéntes vállalások, de látjuk, hogy a bankok is akarnak változtatni jelenlegi gyakorlatukon” – tette hozzá.
Az ESMA-t 2011-ben hozták létre az egységes európai felügyeleti rendszer keretében. Steven Maijoor előadásában hangsúlyozta, hogy a válság első szakaszának egyik legfontosabb tanulsága, hogy nem volt kellő összhang a különböző piaci területekért felelő hatóságok között.
Az ESMA vezetője előadásában hangsúlyozta, hogy a szervezet döntései végső soron az európai tagállamok vezetői által született megállapodások lenyomatai. Így például az európai tagállamok vezetői döntöttek a “meztelen shortolás” tilalmáról, és ezt a döntést hajtotta végre a hatóság. (MTI)

Scroll To Top