Az EP támogatja az uniós vízumkötelesség visszaállítását rendkívüli esetekben

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön megszavazta a vízummentesség azonnali visszavonhatóságára vonatkozó szabályokat, amelyek révén az Európai Bizottság és az európai uniós tagállamok szükség esetén a jelenleginél gyorsabban visszaállíthatják a vízumkötelezettséget az EU-n kívülről érkezőkkel szemben.

Sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az EP strasbourgi plenáris ülésén a képviselők nagy többséggel – 485 szavazattal 132 ellenében – fogadták el az új szabályokat, amelyek értelmében fel lehet függeszteni az úgynevezett harmadik országokkal kötött vízummentességi megállapodásokat.
Az adott ország polgárainak újra vízumot kell igényelniük, ha honfitársaik nagy számban illegálisan tartózkodnak az Európai Unió (EU) területén, vagy nagy számban tagadják meg tőlük a belépést az EU területére, továbbá akkor, ha a nem megalapozott menedékkérelmek száma jelentős mértékben emelkedik egy adott ország állampolgárainak vonatkozásában, vagy ha a kibocsátó országok részéről a visszafogadási hajlandóság csökkenne. Visszaállhat a vízumkötelezettség abban az esetben is, ha az EU-n kívüli állampolgárokhoz köthetően egy uniós tagország belső biztonsága veszélyeztetetté válik.
A vízummentesség felfüggesztésének mechanizmusát a tagállamok és az Európai Bizottság egyaránt elindíthatják, de a döntésnek „releváns és objektív adatokon” kell nyugodnia – olvasható a közleményben.
A bizottságnak egy hónapja van arra, hogy kilenc hónapra felfüggessze a vízummentességet, miután az egyik tagállam, vagy a tagállamok többsége arról értesítést küldött számára, vagy saját adatai azt indokolnák.
A felfüggesztés után a brüsszeli bizottságnak az érintett országgal közösen kell megoldást találnia a kiváltó okok kezelésére. Ugyancsak a bizottság dolga, hogy a szóban forgó országgal kapcsolatos helyzetet figyelemmel kövesse, s évente legalább egyszer jelezze az uniós parlamentnek és a tagországok kormányait képviselő tanácsnak, hogy a vízummentességi feltételek – például az emberi jogi helyzet tekintetében – teljesülnek-e.
Ha a vízummentesség felfüggesztését kiváltó helyzet nem változik, a bizottság további 18 hónapos hosszabbításra tehet javaslatot.
A három éve, 2013-ban elfogadott vízummentességi mechanizmus felülvizsgálata a Grúzia, Ukrajna és Koszovó számára kilátásba helyezett vízummentességhez kapcsolódik.
A grúz állampolgárok vízummentes beutazásáról kedden egyeztek meg az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói. A megállapodás megerősítette az Európai Bizottság vízummentességre vonatkozó javaslatát, amely szerint minden uniós polgár Grúzia területén és minden grúz állampolgár az Európai Unió bármely tagállamában 90 napig tartózkodhat.
A grúz állampolgárok vízummentes beutazásának lehetősége a vízummentesség azonnali visszavonásának szabályozásával egy időben lép érvénybe – közölte az Európai Parlament.
Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta, hogy az elfogadott dokumentumnak köszönhetően továbblépés várható Ukrajna vízummentessége ügyében.
Mint tájékoztatott, az Európai Bizottság már tavaly decemberben megállapította, hogy Ukrajna teljesítette a vízumliberalizációs akcióterv feltételeit, de a vízummentességet azóta sem vezették be. Ukrajna 2008-ban kezdte meg a munkát, hogy megfeleljen a vízummentesség feltételeinek, s már teljesítette is azokat, így jogos a törekvése, hogy az EU mielőbb törölje el a vízumkényszert állampolgáraival szemben,és tegye lehetővé, hogy azok méltó módon léphessenek be az unió területére.
A kárpátaljai EP-képviselő reményét fejezte ki, hogy az elfogadott intézkedés ténylegesen közelebb viszi Ukrajnát a megérdemelt vízummentesség mielőbbi megadásához.
Gál Kinga, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője a szavazást követően kiemelte, hogy a felfüggesztési mechanizmus rugalmasabbá és hatékonyabbá tételével kezelhetővé válnak a vízummentességgel való visszaélések, például harmadik országok állampolgárainak tömeges beutazása vagy akár az európai területen észlelt biztonsági kockázatok esetében.
Különösen Ukrajna és Grúzia szempontjából bír jelentőséggel az új, gyorsabb és hatékonyabb mechanizmus létrehozása, ugyanis e két ország esetében felgyorsítja vízummentességük elérését is – hangsúlyozta a képviselő.(MTI)

Scroll To Top