Az ENSZ BT szigorította az Észak-Korea elleni szankciókat

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden egyhangúlag elítélte a decemberi észak-koreai rakétaindítást, és szigorította a Phenjan elleni eddigi szankciókat.

A határozat többhetes késlekedés után, az Egyesült Államok és Kína között megszületett kompromisszumnak köszönhetően jöhetett létre. Noha a BT-határozat nem foglal magában érdemi új szankciókat, megfigyelők szerint annak Kína általi támogatása súlyos diplomáciai csapást jelent Észak-Korea számára.
A dokumentum értelmében az ENSZ legfontosabb biztonságpolitikai testülete sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy Észak-Korea megsértette a BT korábbi határozatait, amelyek eltiltották a további nukleáris és ballisztikus rakétakísérletektől. A tanács kifejezte eltökéltségét, hogy jelentős intézkedéseket foganatosítson, ha Phenjan újabb hasonló lépésekre szánná el magát.
A határozat további hat észak-koreai magán- és jogi személyt vett fel az ENSZ feketelistájára. Ezek között van a kommunista ország űrhivatala és űrtechnológiai bizottsága, az utóbbi intézmény igazgatója, Pek Csang-ho, valamint további három személy. Az érintettek kintlévőségeit befagyasztják, és rájuk is kiterjesztik a beutazási tilalmat.
Észak-Korea a műholdas kémfelvételek tanúságai szerint feltehetően egy újabb, harmadik nukleáris kísérletet készít elő. Phenjan tudósai 2006-ban és 2009-ben hajtottak végre ilyet. A kelet-ázsiai országnak decemberben először sikerült egy műholdat is Föld körüli pályára állítania. (MTI)

Scroll To Top