Az EIB alelnöke szerint okos nemzeti költségvetésekre van szükség

Az európai államokban szigorú költségvetési fegyelemre van szükség, de ez nem megszorításokat jelent, sokkal inkább a nemzeti költségvetések okos tervezését – írta Mihai Tanasescu, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnöke a General Electric regionális blogján közzétett vendégcikkében.

Az EIB alelnöke úgy fogalmazott: az európai válság leküzdéséhez egy új egyesült Európára van szükség új társadalmi szerződéssel és összehangolt költségvetési politikával, amely szigorúbb költségvetési fegyelmet eredményez. A nemzetközi pénzintézetek pedig nemzeti támogatási csomagokkal, illetve a régión belüli politikai párbeszéd összehangolása révén járulhatnak hozzá a térségbeli államok versenyképességének javításához.
Mihail Tanasescu emlékeztetett: nemzetközi pénzintézetek, így az EIB, a Világbank Csoport és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) novemberben egy új, kétéves, 30 milliárd euró értékű közös akciótervben állapodtak meg, amelynek célja a gazdasági fellendülés és a növekedés elősegítése a közép- és délkelet-európai régióban.
Úgy fogalmazott: korábban, 2009-2010-ben már volt hasonló kezdeményezés a nemzetközi szervezetek között. Az akkori, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió által kialakított Bécsi Kezdeményezés kiegészítéseként elindított programban nemzetközi pénzintézetek több mint 24,5 milliárd eurós hozzájárulás biztosítására vállaltak kötelezettséget.
Mihail Tanasescu azonban leszögezte: lényeges különbség, hogy míg az első terv csak a bankoknak való hitelezésre koncentrált, hogy azok továbbra is nyújthassanak támogatást a kis- és középvállalatoknak (kkv), addig az új akcióterv keretében számos más formában is nyújtanak támogatást a nemzetközi szervezetek.
A kibővített program így a térségbeli gazdaságok átstrukturálását és a versenyképesség hosszú távú növelését célozza. Utóbbihoz a nemzetközi szervezetek hosszú futamidejű hitelek elérhetőbbé tételével, exportfinanszírozás elősegítésével, valamint politikai reformok támogatásával járul hozzá – írta a banki vezető.
A program keretében az EIB Csoport 20 milliárd eurónyi forrást biztosít, elsősorban hosszú futamidejű kölcsönök formájában. Ezek a hitelek elsősorban a kkv-k támogatását, a megújuló energia és az energiahatékonyság, az innováció és konvergencia elősegítését célozzák. Kiemelt figyelmet kap továbbá az EU-támogatások mobilizálása – tette hozzá.
http://geforcee.geblogs.com/ifis-are-seeking-to-rekindle-growth-in-the-region-we-need-a-faster-europe/  (MTI)

Scroll To Top