Az EBESZ szerint az ukrajnai helyhatósági választások demokratikusak voltak, a szakadárok szerint nem

Az EBESZ-megfigyelők szerint a vasárnap tartott ukrajnai helyhatósági választások megfeleltek a demokratikus normáknak. Ezzel szemben Ihor Plotnickij, az Oroszország által támogatott luhanszki szakadárok vezetője kijelentette hétfőn, hogy a választások az EBESZ normáinak megsértése mellett zajlottak, ezért várhatóan az ukrán fél részvétele nélkül bonyolítják le jövőre saját választásaikat.

Tana de Zulueta, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez (EBESZ) tartozó Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodája (ODIHR) elnevezésű, egyebek mellett választási megfigyelésekkel foglalkozó intézmény küldöttségének vezetője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján jól szervezettnek minősítette a helyhatósági választások lebonyolítását, a voksolást megelőző kampányt pedig a demokratikus normáknak megfelelőnek. Felhívta ugyanakkor Kijev figyelmét arra, hogy a választások rendjét szabályozó jogszabályokat még tökéletesítenie kell.
Petro Porosenko ukrán elnök hétfői kommentárjában azt emelte ki, hogy a nemzetközi megfigyelők előzetes értékeléseikben megállapították: a helyhatósági választások alatt állami forrásokat nem használtak fel a választói akarat befolyásolására.
Az OPORA nevű, választási megfigyelésekkel foglalkozó ukrán civil szervezet úgy értékelte, hogy számos nemzetközi normát és ukrán jogszabályt megsértettek a helyhatósági választások alatt. A szervezet koordinátora a fő problémák között sorolta fel azt, hogy az ukrán választási jogszabályok bizonyos fontos procedúrákat nem szabályoznak kellően, ami bizonytalanságokat okozott. Kiemelte, hogy nem megfelelő a szavazólapok védelme, és azt, hogy számos esetben tapasztaltak ismét szavazatvásárlásra utaló jeleket. Mindazonáltal úgy ítélte meg, hogy a választási szabálytalanságok zöme elszigetelt jelenség volt, és alapvetően nem befolyásolta a voksolások eredményét.
A civil szervezet sürgette az ukrán törvényhozást, hogy fogadjon el olyan jogszabályt, amely lehetővé teszi a Mariupol és a Krasznoarmijszk városok szavazópolgárainak az akaratuk kifejezését a helyhatósági választások minden szintjén. A két, Donyeck megyei városban vasárnap meghiúsultak a választások. Az OPORA hangsúlyozta, hogy a hatósági szerveknek alaposan ki kell vizsgálniuk, mi vezetett választások meghiúsulásához az említett két városban.
Közben Ihor Plotnickij, az önkényesen kikiáltott szakadár Luhanszki Népköztársaság vezetője közleményben szögezte le: úgy látják, hogy Ukrajna nem tudja vagy nem akarja követni az EBESZ-normákat saját területén. “Ezért semmi keresnivalójuk a mi jövőbeli választásainkon” – tette hozzá.
A vasárnapi helyhatósági választások nem terjedtek ki az Oroszország által törvénytelenül elcsatolt – Ukrajna által továbbra is magáénak vallott – Krím félszigetre és a kelet-ukrajnai szakadár területekre. Utóbbiakon az eddigi tervek szerint jövő februárban tartanának helyhatósági választásokat. Az Ukrajnától való elszakadásról tartott népszavazás, valamint az ennek nyomán létrejött kelet-ukrajnai szakadár “népköztársaságokban” tavaly novemberben megrendezett saját választásaik Kijev és a Nyugat szerint semmiféle nemzetközi normának nem feleltek meg, tömegével követtek el szabálytalanságokat, és meghamisították az eredményeket.(MTI)

Scroll To Top