Augusztusban az előző havinál kissé enyhébb mértékben romlott az amerikai feldolgozóipari teljesítmény

Augusztusban az előző havinál kevésbé romlott az amerikai feldolgozóipar teljesítménye az Institute for Supply Management (ISM) gazdaságkutató intézet amerikai beszerzésimenedzser-indexe (BMI) alapján.

Augusztusban az ISM feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe 47,6 pontra emelkedett a várt 47,0 pont helyett az előző havi 46,4 pontról.
A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítménye gyengülésének a mértékét számszerűsíti, az 50 pont feletti érték pedig a növekedését.
Augusztusban az ISM feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe már sorban a tizedik hónapja, tavaly november óta tartózkodik az 50 pontos határ alatt, tükrözve ezzel az amerikai feldolgozóipar teljesítményének romlását. Hasonlóan hosszú ideje tartó teljesítményromlásra legutóbb a 2007-2009-es recesszió során volt példa.
Az augusztusi mutatószám részleteiben a termelési output stabilizálódását mutatta ugyan, de a megrendelések csökkenési üteme gyorsult, a munkahelyek leépülésének üteme viszont mérséklődött.
Az ISM több mint 400 iparvállalat beszerzési és ellátási vezetőinek a megkérdezésével állítja össze havi rendszerességgel BMI mutatóját.
https://www.ismworld.org/supply-management-news-and-reports/reports/ism-report-on-business/
(MTI)

Scroll To Top