Augusztus 20: Együtt az ország – Nem csak a tűzijátékért érdemes Budapestre utazni, Ákos koncert is lesz

„Együtt az ország” szlogennel rendezik meg az idei augusztus 20-ai ünnepségeket. Az idei rendezvények különlegessége, hogy a Nagyon Balaton eseménysorozat keretében számos tóparti városban is színes családi programokkal, koncertekkel és tűzijátékkal emlékeznek a magyar állam alapításának évfordulójára. A programokra több százezer vendéget várnak határon innenről és túlról.A programokat szerdán Budapesten ismertette a szervező Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), valamint az együttműködő szervezetek, köztük az MTVA, a Margitszigeti Szabadtéri Színház, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a VOLT produkció vezetői.
Budapesten, a hagyományoknak megfelelően 20-án reggel katonai tiszteletadás mellett vonják fel Magyarország lobogóját, majd következik a tisztavatás és a családi programok a Clark Ádám téren és a budai Várban. Délután öt órakor kezdődik a Szent István-bazilikában az ünnepi szentmise, majd a Szent Jobb-körmenet, este kilenc órakor pedig a tűzijáték uszályról, valamint a Lánchídról.
Már az ünnep előtt két nappal, augusztus 18-án megkezdődik a Nagyon Balaton elnevezésű rendezvénysorozat. A teljes régiót érintő program keretében három nap alatt több helyszínen – Balatonbogláron, Balatonlellén, Zamárdiban, Zánkán, Siófokon, Veszprémben, Balatonfüreden, Tihanyban, Révfülöpön, Fonyódon és Keszthelyen – tartanak majd koncerteket, sport-, családi és gyermekprogramokat.
Balatoni Monika, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az ünnepi szlogenre utalva azt hangsúlyozta, augusztus 20-a mindig erőt adott a magyaroknak, és a júniusi árvíz is megmutatta, hogy az ország képes együtt mozdulni.
A két helyszínről szólva azt mondta, Budapest a tradíció, míg a Balaton a lendület és a fiatalosság jelképe lesz.
Ismertetése szerint a Balatonra is többszázezres tömeget várnak, és az M7-es autópályán jelentős forgalomra számítanak, ezért most az Autópályakezelő Zrt. képviselője is az operatív törzsben ül majd. Az operatív törzs központja a KIM Kossuth téri épületében lesz, és a testületnek lesz egysége a Balatonnál is. Mintegy 12 ezer ember vesz majd részt az események lebonyolításában, biztosításában, és az Országos Mentőszolgálat minden egysége dolgozik majd a rendezvények idején.
Kérdésre válaszolva elmondta, az állam összesen 250 millió forintot költ az ünnepi rendezvényekre, ebből 150 milliót a tűzijátékokra. A közreműködő szervezetek és önkormányzatok vállalásai nagyjából 100 millió forinttal teszik olcsóbbá a nemzeti ünnepet. A részletes program awww.augusztus20.kormany.hu oldalon olvasható.
A tűzijáték megrendezését a közbeszerzésen ugyanaz a cég nyerte el, mint tavaly. Ugyanaz a zene szól majd és ugyanaz a látványvilág lesz látható a budapesti és a balatoni tűzijátékok idején – tette hozzá.
A változások között említette, hogy a budapesti tűzijáték után várhatóan sokan nem mennek majd haza, mert a Naphegy lábánál, a Dózsa György téren ingyenes Ákos-koncertet tartanak.
Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója egyebek mellett arról beszélt, legnagyobb rendezvényük a Mesterségek Ünnepe lesz a budai Várban, ahol kézműveseik mintegy félszáz műhelyben mutatják be mesterségbeli tudásukat.
Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója ezzel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta, 19-én és 20-án a Széll Kálmán térről gyakorlatilag egy-két percenként indulnak majd járataik a várba, és kisegítő járatot is indítanak majd a Deák Ferenc térről 216-os jelzéssel.
Lencsó Rita, az MTVA sajtófőnöke azt közölte: ahogy a korábbi években is, a közmédia közvetíti az ünnepi eseményeket, ugyanakkor a hagyományos programok mellett egyebek mellett jelen lesznek a balatoni helyszíneken, valamint Budapesten, a Lánchíd mellett felállított szabadtéri színpadon. Ott a gyerekcsatornák műsorvezetői és a tévémaci is várja a gyerekeket, később pedig a Dankó Rádió színes programja várja a nézőket. Ifj. Sánta Ferenc Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész és prímás zenekarával népszerűsíti a rádiót. A Felszállott a páva díjnyertesei 18.30-tól 40 perces fergeteges műsort adnak, amelyet 20.15-től az M1 és a Duna World nézői is megtekinthetnek.
Lencsó Rita az idei ünnep különlegességének nevezte, hogy Erkel Ferenc István király című, ritkán játszott operáját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadról közvetíti majd a köztelevízió.
Lobenwein Norbert, a VOLT produkció fesztiváligazgatója, a Nagyon Balaton fesztivál szervezője arról beszélt, tíz helyszínen lesznek jelen a régióban, és több helyen együttműködnek az önkormányzatokkal.
A szervező a programok között említette a 18-ai LGT koncertet az alsóörsi Európa kempingben, valamint a zamárdi, zánkai, a siófoki, a veszprémi, a balatonfüredi, a tihanyi, a révfülöpi és a keszthelyi fesztiválokat, utcabálokat, melyeken mások mellett fellép a Quimby, a Kaláka, Palya Bea, Szalóki Ági, Fenyő Miklós, valamint dzsesszegyüttesek.
Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója az MTI-nek azt mondta, külön, részletes tájékoztatást adnak majd a forgalmi változásokról, amelyek már 19-én érintik a járatokat.
Közölte, a budai belváros lényegében zárva lesz a közúti forgalom előtt, ezért arra kért mindenkit, lehetőleg tömegközlekedéssel érkezzen a tűzijátékra. Elmondta azt is, az Ákos-koncert miatt több járat menetidejét is meghosszabbítják, sűrítik, és mind a három metró járni fog; az utolsó szerelvények hajnali negyed 2-kor indulnak a Deák tértől.
Azt is kérte, akik a Balaton felől érkeznek késő este Budapestre, lehetőleg a Rákóczi hídon vagy az M0-son közelítsék meg a pesti oldalt.(MTI)

 

 

Scroll To Top