Atradius: jönnek a csődök, és a magyar GDP is csökkenhet a Brexit nyomán - Gazdasagportal.hu

Atradius: jönnek a csődök, és a magyar GDP is csökkenhet a Brexit nyomán

Bár Nagy-Britannia egy lépéssel közelebb került a rendezett kilépéshez, és a tőzsdék bizakodón várják a ma esti szavazást, továbbra is kétséges a voksolás kimenetele. Az Atradius hitelbiztosító elemzése szerint, az Európai Unió összes tagállának gazdaságát visszavetheti, ha a brit alsóház mégsem szavazza meg a kilépési egyezményt. A tanulmány szerint kizuhanás esetén a szigetországban 14%-kal több lehet a csőd az idén, mint tavaly. Az infláció növekedése elsősorban a brit kiskereskedelmet és vendéglátóipart érinti majd, míg a kereskedelmi korlátozások főleg a gyártóipart, a vegyipart és a textilipart sújtják. Az Uniós tagállamok közül Írországban, Hollandiában, Belgiumba és Dániában várható a legtöbb csőd.

 

A piacvezető hitelbiztosító országigazgatója szerint a Nagy-Britannia rendezetlen kilépésének legfőbb üzenete a bizonytalanság a piacok számára.– „Ez a bizonytalanság például a nagy-britanniai beruházások csökkenésében jelentkezhet, itt 7% visszaesést prognosztizálunk 2020-ig. A brit inflációt idén 4% fölé várjuk hard Brexit esetén. A font ugyan erősödött a May-Juncker megállapodás hírére, de rendezett kilépés nélkül gyengülés várható és az euró esetében is ez a forgatókönyv. Ha nincs megállapodás, az Unió összes tagállamában csökken majd a GDP. A brit GDP 2,1%-kal, a magyar GDP 0,3%-kal eshet vissza” – mondta Vanek Balázs.

 

Az Atradius elemzése szerint a brit után az ír gazdaság sínyli meg a leginkább az esetleges kizuhanást. A közép-kelet európai tagállamokban, így Magyarországon is, valamint a skandináv országokban azért csökkenhet az átlagosnál nagyobb mértékben a GDP, mert nem tagjai az eurózónának, ahol a gyengülő euró segítheti az exportot.

 

– „A megállapodás nélküli kilépés hatásait jól mutatja, hogy például Spanyolország és Portugália a kevesebb brit turista miatt szenved veszteséget, itt a csődök számának 1%-os növekedésére számítunk. A német autóipar eleve gyengélkedik, januárban több mint 9%-kal csökkent a termelés, ezért itt még több fizetésképtelenségtől lehet tartani. Ez a hatás érkezik meg Magyarországra is, ráadásul a gyengülő euró csökkenti a magyar export versenyképességét ” – mondta Vanek Balázs.

 

Az Atradius elemzői szerint a fizetésképtelenség erősödésében nem csak a Brexit, hanem a globális gazdasági ciklus befejeződése is szerepet játszik. A tanulmány úgy fogalmaz, az egy évtizeddel korábbi pénzügyi válság óta 2019-ben nő majd először a csődök száma.

 

Az Atradiusról

 

Az Atradius Magyarország piacvezető hitelbiztosítója. A vállalat hitelbiztosítással, viszontbiztosítással és követelésbehajtási szolgáltatásokkal védi a vállalkozásokat a hitelkockázatok ellen.  Az Atradius a világ 50 országában több mint 160 irodát üzemeltet, 100 millió cég adatait tartalmazó hitelinformációs adatbázissal rendelkezik, és a munkatársai 20 ezer hitellimit megállapítást végeznek naponta. A vállalatcsoport globális árbevétele 1,8 milliárd dollár volt 2017-ben. Az Atradius tulajdonosa a spanyol Grupo Catalana Occidente biztosító.

Scroll To Top