Atradius: gyorsan nőnek a kifizetetlen számlák Nyugat-Európában

Az Atradius Fizetési Szokások Barométerének legfrissebb adatai szerint gyorsan nőnek a kifizetetlen számlák Nyugat-Európában. A nyugat-európai cégek nemzetközi kereskedelemből származó behajthatatlan tartozásainak értéke 74,1 százalékkal, 90 napon túl lejárt számláik értéke pedig 22,6 százalékkal nőtt egy év alatt.

Az Atradius közleménye szerint bár az általános gazdasági környezet valamivel kedvezőbb az eurózóna és Nyugat-Európa országaiban, mint egy évvel korábban, összességében továbbra sem beszélhetünk masszív növekedési kilátásokról, stabil fenntarthatóságról.
A nyugat-európai régióban évek óta tapasztalható visszaesés és stagnálás arra ösztönözte a nyugat-európai cégeket, hogy megpróbáljanak új piacokat keresni. Az új üzleti partnerek azonban jelentős kockázatokat is jelentettek.
Tizennégy ország átlaga azt mutatja, hogy az idén a vállalkozások 62,3 százaléka már szembesült fizetési késedelemmel belföldi számláinak rendezése esetén, míg a külföldiek esetében 45,9 százalék ez az arány.
A belföldi számlákkal kapcsolatos fizetési késedelmek terén Olaszország jár az élen, ahol a számlák értékének 36,8 százalékát nem egyenlítik ki időben. A 14 ország közül Dániában a legpontosabbak a vállalkozók hazai ügyfeleikkel. Export esetén a svájci vállalkozók vannak a legrosszabb helyzetben, az általuk kibocsátott számlák értékének 38,7 százalékát fizetik késedelmesen.
A be nem hajtható tartozások aránya is meredeken emelkedett Nyugat-Európában, ezek így az összes számla értékének 5, illetve 4,7 százalékát teszik ki.
A közlemény idézi Vanek Balázst, az Atradius Hitelbiztosító országigazgatóját, aki szerint a felmérés adatai azt mutatják, hogy az új piacok és új üzleti partnerek keresése számos esetben kellő előretekintés nélkül történt. A cégek nem tettek meg mindent az esetleges vevői kockázatok feltérképezésére, kezelésére, vagy felszámolására.
A késedelmes fizetések többsége továbbra is likviditási problémák miatt következik be. Belföldi számlák esetében a megkérdezettek 62,3 százaléka, külföldiek esetében pedig 45,9 százaléka mondta azt, hogy egyszerűen nincs elég pénze fizetni.
A Grupo Catalana Occidente S.A tulajdonában álló Atradius Csoport hitelbiztosítással, viszontbiztosítással és követelésbehajtási szolgáltatásokkal foglalkozik a világ 45 országában. Az Atradius 1,554 milliárd eurós árbevétellel rendelkezik, a vállalatcsoport 160 irodát üzemeltet világszerte és 100 millió vállalat adatait tartalmazó hitelinformációs adatbázissal rendelkezik. (MTI)

Scroll To Top